Buraya Reklam Verebilirsiniz

Kadınlıktan Anneliğe Geçiş Evresi

Gizemli, bilinemez ve heyecanlı bir zaman dilimi: İlk gebelik belki daha önce hiç yaşamadığınız pek çok yeni soru ve duygulara yol açan bir evredir. Özellikle doğmamış çocuğun bir hazine gibi üzerine titrendiği ilk haftalardaki anlatılması olanaksız, harikulade güzel bir duygudur.

Bu küçük varlık henüz herkes için görünmez durumdadır; üstelik hamile kadın bile onun varlığını 18. haftaya (bazen daha sonraya) kadar hissetmez.

Bebeğin varlığını sadece sezinleyebilirsiniz. Oysa kamınızda muazzam gelişmeler olmaktadır. Embriyon daha sonra ulaşamayacağı bir hızla büyümektedir. En önemli organları bu evrede gelişir. Bütün bunlar kadını bedenen ve ruhen değiştirir. Yalnızca bedeni değil, ruhu da gebedir.

Bu nedenle birçok kadın hamileliği sırasında duygusal fırtınalar yaşar. Beklenen annelik mutluluğunun sevinciyle yeni annelik rolüyle ilgili kuşkular, aynı anda gündeme gelir. Sakın endişelenmeyin! Bu ani ruhsal değişimler tamamen normaldir. Çünkü gebelikle bilirlikte belirleyici bir süreç başlamıştır: Artık gelecekte sadece bir sevgili, bir eş ve kadın değil, aynı zamanda anne de olacaksınız. Demek ki, yeni bir hayata ve yeni bir kimliğe hazırlanmaktasınız.

Duygu dalgası bir türlü durulmak bilmiyorsa, dolduracağınız bir annelik anketi, durmadan üsteleyen düşüncelerinizi düzene koymanıza ve duygu selini sakinleştirmenize yardım edebilir. Ankete canınızı sıkan tüm sorulan koyun; örneğin:

Doğumdan sonra kendimi nasıl hissedeceğim?
Bebeğime iyi bir anne olabilecek miyim? Aslında “iyi” anne nasıl olunur ya da “kötü” annelik ne demektir?
Doğum partnerimle ilişkimi nasıl etkileyecek?
Anne olarak da arzu edilen bir kadın olacak mıyım?
Eski arkadaşlarımla buluşacak mıyım?
Şu andaki işimi özleyecek miyim?
Doğumdan kısa bir süre sonra yeniden çalışmak mı, yoksa bir kaç yıl ara verip yalnız çocuğumla ilgilenmek mi istiyorum?
Sabah kalktıktan sonra alış veriş, temizlik, çamaşır ve yemek pişirmekten çocuğun (ve kendimin) bakımına kadar yeni günlerim nasıl geçecek?
Tek başıma başarabilecek miyim? Doğumdan sonraki ilk dönemde bana gerçekten yardım edebilecek akraba ve dostlarım var mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.