Buraya Reklam Verebilirsiniz

Cinsel Yolla Bulaşan Tüm Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kontrolsüz ve korunmasız cinsel ilişki sonucu bulaşan hastalıklardır. Bu hastalıklar bir kısmı tedavi edilebilirken geri kalanları tedavi edilemez. Ömür boyu tedavi görmenizi gerektirir. Hatta bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar ölüme kadar bile götürebilir.

Bel soğukluğu: Ülkemizde en çok rastlanılan cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Bulaştığı erkek hastalarda ki belirtileri çok sık sık ve ağrılı idrara çıkarlar. Karin içinde iltihaplanma, üreme organlarında apseler ve kısırlık görülür. Cinsel ilişki sırasında gebe kadına bulaşmışsa doğum kanalını takip ederek bebeğe kadar ulaşabilir. Hastalık kuluçka süresini doldurduktan sonra belirtiler göstermeye başlar bu da yaklaşık 2-3 hafta kadar sürebilir. Tedavi edilebilir bir hastalıktır. Çiftlerin birlikte tedavi olması gerekir. Hastalığın tedavisi süresince çiftler cinsel ilişkiye girmemelidir.

 Frengi: Korunmasız cinsel temasla bulaşır. İnsan vücudunun tümünü etkileyen bir hastalıktır. Hastalığın vücuda giriş bölgesinde ağrısız bir şişlik oluşur. Ciltte döküntüler ve özellikle kasık bölgesinde şişlikler meydana gelir. Erken teşhis edildiği takdirde tedavisi mümkündür. Ancak fark edilmez de ilerlemeye devam ederse; sinir sisteminde harabiyet yaratır, sağırlık, körlük gelişebilir. Daha ileri vakalarda kalp hastalıkları görülür ve çoğunlukla ölümle sonuçlanır.

 Yumuşak çıban: Korunmasız cinsel temas ile bulaşır. Cinsel organlarda ağrılı yaralar meydana gelir. Bütün vücudu etkilemez. Yakın olduğu cinsel organda çıban meydana gelir enfeksiyon olan bölge zamanlar patlar ve irin akar. Tedavisi kolaydır.

 Klamidya tricomatis: Bulaşma yolu korunmasız cinsel temastır. Erkek hastalarda ağrılı idrara çıkma ve cinsel organda sarı akıntı görülür. Kadınlarda cinsel organda sarı köpüklü bir akıntıyla belli olur. karın içinde iltihaplanmalar ve üreme organlarında apseler meydana gelir. Hamile bayanlada yüksek ateş, düşük veya ölü doğuma sebep olur. Tedavisi kolaydır. Eşler birlikte tedavi olurlar tedavi bitmeden cinsel ilişkiye girilmemelidir.

 Tricomonas vaginalis: Bulaşma yolu cinsel ilişkidir. Oluşan akıntı koyu renkli ve kötü kokuludur. Tedavisi kolay bir hastalıktır. Eşler birlikte tedavi olmalıdır. Tedavi sonuç vermezse tekrar doktora gitmek gerekir.

 Üreme organlarında uçuk: Cinsel organlarda çok ağrılı ve kaşıntılı bölgeler olur. Tedavisi mümkün değildir. Kullanılan ilaçlar septomları azaltır. Zamanla kendiliğinden geçer.

 İnsan papillom virüs: Korunmasız cinsel ilişki ile bulaşır. Üreme organlarının dış kısımlarında görülür. Bu bölgelerde Karnıbahar şeklinde doku kümeleri oluşur tedavisi kolay bir hastalıktır. Eşlerin birlikte tedavi olması gerekir. Hastalık ortadan kalkıncaya kadar cinsel ilişkiye girilmemelidir.

 Bulaşıcı sarılık: Diğer adıyla hepatit B virüsüdür. İki şekilde buşabilir. Kan ve cinsel ilişki yoluyla, hastalık bütün vücudu etkiler. Karaciğerde hassasiyet oluşur. İdrar renginde koyuluk, sarılık ateş ve kusma olur. Karaciğerde iltihaplanma, siroz ve karaciğer kanserine kadar gidebilir. Kesin bir tedavisi yoktur. Hastalık bulaşmadan önce aşı yapılmışsa korunma sağlayabilir.

 AIDS: Cinsel yolla bulaşan en kötü hastalıktır. Kan ve vücut sıvıları ile bulaşır. Anneden bebeğe bulaşır. Süt yoluyla da bebeğe geçer. Kesin tedavisi yoktur. Hastalık bulaştıktan 3 ay sonra kanda yapılan bir testle teşhis edilebilir. Vücuda giren HIV virüsü hastalık yapmayabilir. Ancak taşıyıcı bunu başka bireylere bulaştırabilir. Tüm vücudu etkiler vücudun immün sistemini zayıflatarak hastalıklara direnç oluşumunu engeller.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.