Buraya Reklam Verebilirsiniz

HÖŞMERİM TATLISI


Bu güzel Cuma Akşamında size tatlı mı tatlı bir konudan bahsedeyim. Hem gözünüz, hem gönlünüz, hem de ağzınız tatlansın. Çarşamba akşamı dayımlarda yemekteydik. Dayımın kızı Burcu bize harika bir tatlı yapmıştı. Balıkesir yöresine ait Höşmerim tatlısı. Gerçekten Türk Mutfağında ne güzel lezzetler var. Ben tatlıyı afiyetle yedim ama sizi de unutmadım. Hemen tarifini ve Höşmelim’in hikayesini sizinle paylaşıyorum. Şimdiden afiyet olsun.
Rivayete göre İstiklal Savaşı’nda Yunanlılar ile savaşan Türk askerleri, köyün birinde yaşlı bir ninenin evine misafir oluyorlar. Dönemin zor şartları altında evde yiyeceği olmayan nine, elinde bulunan pekmez, peynir ve irmikten hemen oracıkta bir tatlı yapıyor. Askerlerimize ikram ediyor. Tatlıyı sunarken de “Hoş mu erim?” diyor. Askerler de çok beğeniyor ve gel zaman git zaman tatlının adı “Höşmerim” olarak kalıyor.
*Başka bir rivayete göre Balıkesir’in O muhteşem yaylalarında koyun otlatan bir çoban sabahleyin yaylaya çıkarken, çadırda kalan Melek adında genç eşine, “Bugün canım çok tatlı istiyor, akşam sofrada bir tatlı olsun” der. Eşini çok seven köylü güzeli, nasıl bir tatlı hazırlayacağını düşünürken, süzekte asılı duran peyniri görür. Bakır bir kaba boşaltıp içine birkaç yumurta, biraz mısır unu, birazda şeker ilave ederek bir tatlı hazırlar. Akşam yemeğinin ardından bu tatlıyı eşine sunar. Çoban bir kaşık alır, yedikçe hoşuna gider ve “ne hoş olmuş meleğim” diyerek yemeğe devam eder. Bu tatlı zamanla Balıkesir yöresinde ünlenerek yayılır ve “Ne hoş olmuş meleğim” ifadesi tatlıya Höşmelim ismini verir. Bazı yöreler Hoşmelim, bazı yöreler hoşmerim diye adı geçer.
Malzemeler:
*1 kg taze tuzsuz peynir (bulamaz iseniz 1 kg kaşar loru)
*5 yumurta
*1 yemek kaşığı tereyağı
*3 kaşık un
*3 kaşık ince irmik
*toz şeker (ben şekerini 3 kaseye yakın koyuyorum siz tadına bakarak kendi istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
hosmerim tatlisi 450x353 HÖŞMERİM TATLISIYapılışı:
Önce, teflon yayvan bir tencerede peynir ve yumurtaları iyice karıştırarak özdeşleştiriyoruz. Sonra ocağa alıyoruz ve sürekli karıştırarak 5-6 dak. pişiriyoruz. Tereyağını ekliyoruz, ardından un ve irmiği koyarak, tencereye yapışmaz bir hal alana kadar pişiriyoruz. Şekerini katıp 5 dak. daha ocakta tutup ocaktan alıyoruz. Böyle servis yapmak isterseniz, hemen kaselere paylaştırın. Fırınlamak isterseniz ısıya dayanıklı cam tepsiyi sıvı yağ ile yağlayın. Fırının sadece üst ayarını çalıştırın. Tatlıyı tepsiye düzgünce yayıp üzerini kızartın. Soğuduktan sonra kare keserek servis yapın. Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.