Buraya Reklam Verebilirsiniz

Çoğul gebeliklerde şikayetler

Uyarı niteliği taşıyan ve doktora başvurulması gereken başlıca durumlar

Çoğul gebelikler hem anne hem de bebekleri için taşıdıkları tüm bu özelliklerinden dolayı 'riskli gebelik' grubunda ele alınan durumlardır. Çok sıkı takip ile sorunsuz bir gebelik yaşanması ve mutlu sonlanması sağlanmalıdır.

Çoğul gebeliklerde annenin kalori, vitamin, protein ve demir ihtiyacı oldukça artmıştır. Bunlar uygun diyet ve ilaçlarla yerine konmalıdır.

İlk aylarda düşük riski, daha sonraki aylarda da erken doğum riski yüksek olduğundan aşırı bedensel faaliyetlerde bulunulmamalıdır.

Tansiyon yüksekliğine bağlı gebelik zehirlenmesi tekiz gebeliklere göre daha sık, daha şiddetli ve daha erken olma eğilimi gösterdiğinden, diyetteki fazla tuz azaltılmalı, kilo alımı kontrollü olmalı ve gebeliğin ikinci yarısında istirahate önem verilmelidir.

Çoğul gebeliklerde gebelik süresinin uzatılması için çeşitli önlemler vardır. Bunlardan en önemlisi yatak istirahatidir. Doğumu önleyici ilaçların tedbir amaçlı verilmesi ve rahim ağzına dikiş konulmasının büyük yararlar sağlamadığı gözlemlenmiştir.

Hem hafif, hem de ağır doğumsal anomaliler çoğul gebeliklerde yaklaşık olarak iki kez daha sık görülmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu riski de yaklaşık olarak iki kez artmıştır. Sık idrar tahlilleri ile bu risk kontrol edilmelidir.

Anne adayında ilk doktor kontrolünde kan grubu, tam kan sayımı, tam idrar tahlili, Rh uygunsuzluğu varsa antikor tayini, açlık kan şekeri, üre tetkiki, toksoplazma, kızamıkçık, sifiliz, hepatit-B ve sitomegalovirüs taraması, normal dışı bir akıntı varsa kültür ve duyarlılık testi yapılmalıdır. Genital akıntılar ilerleyen aylarda erken doğum riskini arttırmaktadır. Çoğul gebeliklerde bu ihtimal zaten artmış olduğundan, akıntılı hastalıklar ihmal edilmeden gerekli tedbir alınmalıdır.


Uyarı niteliği taşıyan ve doktora başvurulması gereken başlıca durumlar;

  1. Kanama,
  2. El ve yüzde şişme,
  3. Şiddetli veya sürekli başağrısı,
  4. Bulanık görme,
  5. Karın ağrısı,
  6. Sürekli kusma,
  7. Ateş veya üşüme titreme,
  8. İdrar yaparken yanma,
  9. Vaginadan su gelmesi,
  10. Bebek hareketlerinde dikkate değer azalma şeklinde özetlenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.