Buraya Reklam Verebilirsiniz

Anne Sütü ve Emzirme Döneminde Dikkat Edilecekler

Dünyadaki bütün memeli canlılar yeni doğan yavrularının büyüme ve gelişmesini sağlamak amacıyla süt salgılarlar. Her memelinin sütü kendi yavrusuna uygun olarak salgılanmaktadır. İnsanlarda da her annenin sütü kendi çocuğunun büyüme hızına ve beden yapısına uygundur. İnsan, özellikle inek, koyun, keçi ve birçok memelinin sütünü besin olarak tüketir. Bu hayvanların sütü taze olarak kullanıldığı gibi, işlenerek çeşitli süt ürünleri de yapılmaktadır. Bunların dışında hayvan sütleri teknolojinin gelişmesiyle birlikte bebek besinleri üretiminde de kullanılmaya başlanmıştır.Reklam ve tanıtım faaliyetlerinin artması ve kadınların çalışma hayatına başlamasıyla birlikte, sütten üretilen bebek besinlerinin tüketimi artmıştır. 
Bunun sonucu olarak da sanayileşmiş ülkelerde son yıllarda anne sütüyle beslenme % 25'lere kadar düşmüştür. Ülkemizde çalışan kadın sayısı sanayileşmiş ülkelere göre daha az olduğundan, anne sütüyle beslenme daha fazladır. Emzirmenin olanaksız olduğu durumlarda hazır bebek besinleri kullanıldığı gibi ev yapımı besinlerle de bebekler beslenmektedirler. Son yıllarda yapılan araştırmalarda hazır bebek besinlerinin bebeklerde bazı alerjilere yol açtığı ve bazı vitaminlerin eksikliğinin meydana geldiği saptanmıştır. Bu da hayvan sütleri ile anne sütünün arasındaki farkın incelenmesine neden olmuş ve bebeklerin ilk aylarında anne sütünün yerini hiç birşeyin tutmayacağı anlaşılmıştır.


İnsan ve Hayvan Sütleri Arasındaki Farklar

  • Bebek beslenmesi için, süt üretiminde kullanılan hayvan sütleri içinde en çok inek sütü kullanılır. Bu nedenle anne sütüyle karşılaştırma en çok inek sütüyle yapılır.
  • İnsan ve inek sütündeki proteinler farklıdır. İnsan sütünde kazein bulunurken inek sütünde whey proteinleri denilen albumin ve globülin bulunur. Bu proteinler bebekte allerjiye ve sindirim zorluğuna neden olur.
  • İnsan sütü ve inek sütünün besin bileşimi de farklıdır.
  • Hayvan sütünde madensel tuzlar fazladır. Bu da bebeklerde böbreklerin fazla çalışmasına neden olur ve zararlıdır.
  • İnsan sütündeki demir ve kalsiyum inek sütündekine oranla daha kolay emilir.
  • İnsan sütünde bebeği enfeksiyonlardan koruyan özel maddeler vardır, bu nedenle anne sütü alan bebeklerin enfeksiyona yakalanma riski azdır.
  • Emziren kadınlarda meme kanserinin emzirmeyenlerden düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca emzirme anne ile bebeğin arasındaki iletişimi geliştirir.
  • Anne sütü inek sütünden daha ekonomiktir, temizlik ve hijyen yönünden de hiçbir hazır besinle kıyaslanamaz.
  • Emzirme sırasında bazı noktalara dikkat edilirse, hem süt verimi artar hem de bebek daha sağlıklı beslenir.

Emzirmenin Olanaksız Olduğu Durumlarda Hayvan Sütünün İnsan Sütü Yerine Kullanılması

Ülkemizde, annelerin çoğu bebeklerini emzirir, fakat annenin kaybı, emziremeyecek şekilde hasta olması, meme ucunun olmaması gibi durumlarda emzirme olanaksız olduğundan hayvan sütü kullanılmaktadır. İnek sütü çeşitli işlemlerden geçirilerek hazır bebek mamaları üretilmektedir. Emzirmenin olanaksız olduğu durumlarda bu mamalar kullanılmaktadır. Bu mamalar süt suyunun uçurulması, bazılarında yağın bir kısmının ayrılması , bazı vitamin ve minerallerin eklenmesi ve protein yapısının değiştirilmesi gibi işlemlerden geçerek fabrikalarda yapılır ve bozulmayacak şekilde ambalajlanır. Toz halinde hazırlanmış bu mamalar bebeğin kilosu ve ayına göre sulandırılarak hazırlanır ve bebeğe verilir. Bu mamalar pahalıdır. Alım gücü olmayan anneler inek sütünü belirli ölçülerde sulandırarak bebeğe vermektedir. Fakat son yıllarda yapılan araştırmalar, inek sütünün bebeğe 1 yaşından önce verilmesinin zararlı olacağını ortaya çıkarmıştır.

Emzirme Döneminde Dikkat Edilecek Noktalar

  • Doğumdan hemen sonra bekletilmeden emzirmeye başlama, bebeğin her istediğinde emzirme, yalancı emzik dahil hiç birşey vermeme, emzirme tekniğine uyma, annenin uygun beslenmesi ve huzurlu olması süt üretimini artırır. Bunların dışında aşağıdaki noktalara özellikle dikkat etmek gerekir.
  • Hamilelikte alınan kiloları vermek için yapılacak hızlı bir diyet ve bunun için ilaç alımından kaçınılmalıdır. Başarılı bir emzirme bu kiloları kaybettirecektir.
  • Hergün süt ve süt ürünlerinden en az 3 porsiyon alınmalıdır.
  • Bütün besin gruplarından yeterli miktarlarda alınmalıdır.
  • A vitamininden zengin sebze ve meyveler tüketilmelidir.
  • Bol miktarda sıvı alınmalıdır.
  • Kafein içeren kahve, çay gibi içecekler mümkün olduğu kadar az tüketilmelidir. Sıvı olarak meyve suyu, ıhlamur, komposto türü içeceklerin tüketilmesi süt üretimini artırır. Alkollü içecek de emzirme döneminde süte geçeceğinden tüketilmemelidir.
  • İlaçlar ve toksik öğeler süte geçeceğinden yiyeceklerin hazırlanmasında temizlik kurallarına çok dikkat etmeli ve mecbur olmadıkça ilaç alınmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.