Buraya Reklam Verebilirsiniz

Uçucu Yağlar ve Bitki Özleri ile Sivilce (Akne) Tedavisi

Uçucu yağlar (Esans) ve bitki özleri sivilce (Akne)hastalığı ile diğer cilt bozukluğu hastalıklarının tedavisinde çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Etkili ilaçlar doğal olarak oluşan bitkisel kaynaklardan elde edilir. Bitki içinde bulunan biyolojik ve aktif bileşiklerin pek çoğu, karakterize edilmiş ve incelenmiştir. Bu yazımızda, akne tedavisinde etkili kullanıma sahip uçucu yağlar (Esans) ve bitki özleri ele alınmıştır.

Uçucu Yağlar diğer adıyla Esans buhar damıtma yoluyla bitkilerden elde edilen aromatik ve hidrofobik sıvı yağdır. Esans bakterilere karşı bitkinin doğal savunmasını oluşturan bileşikler içerir. Bitkilerin bu özellikleri nedeniyle bitkisel uçucu yağların çeşitli antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu söylenebilir.

Çay Ağacı Esansiyel Yağı
Çay ağacı yağı muhtemelen akne tedavisinde kullanılmak üzere en çok tavsiye edilen bir uçucu yağdır. Çay ağacı yağı, Çay ağacı yapraklarından elde edilir. Çay ağacı yağı çok güçlü aktif biyolojik molekülleri içeren antibakteriyel ve anti-mantar maddeler ile tıbbi amaçlar için kullanılan, üzerinde en çok çalışılan uçucu yağlardan biridir.

Papatya Esansiyel Yağı
Papatya yaygın olarak kullanılan bir uçucu yağ kaynağıdır. Uçucu yağ (Esans) genellikle Alman Papatya ve Roma Papatya ( Anthemis nobilis ) türünden üretilir. Papatya esansının hafif ve meyveli bir aroması vardır. Bu uçucu papatya yağının (Papatya Esansı) içinde bulunan bileşenler antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Papatya esansı sivilce (akne) tedavisinde kanıtlanmış doğal bir üründür. Papatya yağı bazı insanlar da ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir, kullanmadan önce bir hekime danışarak, allerji testi mutlaka yapılmalıdır.

Okaliptüs Esansiyel Yağı
Okaliptüs Ağacından elde edilen Okaliptüs yağının en önemli bileşeni Sineol (ökaliptol)dur. Sineol güçlü antibakteriyel, anti-inflamatuar ve analjezik özelliklere sahip bir moleküldür. Okaliptüsden elde edilen uçucu yağ (Okaliptus Esansı) iyi araştırılmış aktif bileşenleri çeşitli rahatsızlıklarda kullanılan bir üründür. Bu rahatsızlıklardan en belirgin olan öksürüklerde damla olarak kullanılması sayılabilir. Okaliptüs yağı genellikle iyi tolere edilir, ancak sivilce (akne) gibi topikal tedavilerde seyreltilir. Okaliptüs Esansiyel Yağında keskin kafur kokusu vardır.

Lavanta Esansiyel Yağı
Lavanta yağı (Lavanta Esansı) sabun, şampuan ve kozmetik gibi geniş bir yelpazede kullanılan çok popüler bir uçucu yağdır. Lavanta yağında hafif ve hoş bir çiçek aroması vardır ve genellikle iyi tolere edilir. Lavantadan elde edilen uçucu yağ (Esans), lavanta bitkisinin çiçeklerinden türetilir. Lavanta yağının (lavanta Esansı) en önemli bileşenleri linalol ve linalil asetat gibi fitokimyasal maddelerdir. Bu kimyasallar sivilce (Akne), cilt bakımı, cilt PH düzenleyici, kozmetik ve parfümeri gibi geniş bir yelpazede kullanılır.

Limon ve Portakal Esansiyel Yağı
Limon ve portakal esansiyel yağları, limon ve portakal meyve kabuklarından elde edilir. Limon ve Portakal Esansı karakteristik narenciye kokusuna sahiptir. Narenciye uçucu yağların temel bileşeni D-limonen olup, D-limonen narenciye aroması vermek için geniş bir ürün yelpazesinde kullanılır. D-limonen aynı zamanda çok etkili bir çözücü olduğu için biyolojik olarak parçalanabilir bir temizleme maddesi olarak kullanılmaktadır. Sivilce (Akne) Doğal Tıp tedavisinde Limon ve Portakal Esansiyel Yağı topikal preparatların önemli bir bileşenidir. Limon ve Portakal Esansiyel Yağı içeren topikal preparatlar cildin derin temizliği, cilteki yağ çözme ve cilt gözeneklerini açma nitelikleri ile sivilce (Akne) tedavisini geliştirmeye yardımcıdırlar.

Kekik Esansiyel Yağı
Kekik yağı (Kekik Esansı) uzun bir zamandır antiseptik, antibakteriyel ve antifungal ajan olarak kullanılan güçlü bir uçucu yağdır. Başlangıçta Amerikan Yerlileri ve diğer geleneksel tıpta kullanılan, kekik yağının temel bileşeni Timol ve Listerine adlı etken bir bileşendir. Bu bileşenler genellikle diş eti iltihapları ve ağız kokularını gidermede gargara olarak kullanılır. Kekik Esansiyel Yağının keskin aromatik kokusu cilde çok rahatsız edici olabilir. Kekik Yağı sivilcelerde kullanılmadan önce seyreltilmelidir.

Sandal Ağacı Esansiyel Yağı
Sandal Ağac Yağı oldukça nadir bulunan Sandal Ağacından elde edilir. Nadir bulunmasına rağmen çeşitli kültürler tarafından aşırı talep edilmesi sonucu Sandal Ağac Yağı oldukça pahalıdır. Sandal Ağac Yağı farklı ve hoş kokulu bir uçucu yağdır. Sandal ağacı yağı, fiziksel ve ruhsal bozukluklar için uygulaması nedeniyle Ayurvedik tıpın önemli bir parçası olmuştur. (Ayurveda veya Ayurvedik tıp Hindistan'da ortaya çıkan antik bir sağlık sistemidir. Hindistan, Nepal, Sri Lanka, Çin ve Tibet tıp sistemleri üzerinde etkileri olmuştur.) Sandalağacı yağının temel bileşeni sesquiterpenic alkoller adıyla bilinen bir molekül gruptur. Bazı araştırmalar, bu bileşiklerin, anti-viral, anti-bakteriyel ve sivilce (Akne) tedavisinde önemli bir aktiviteye sahip olduğunu gösterir.

Karanfil Esansiyel Yağı
Karanfil yağı karanfil bitkisinin damıtılması ile elde edilir. Karanfil esansı( Syzygium aromaticum ) yaygın olarak geleneksel tıpta kullanılmaktaydı. Karanfil yağı güçlü bir analgaesic ve antiseptik olarak ve diş hekimliğinde uyuşturucu ve dezenfeksiyon maddesi olarak yoğun bir biçimde kullanıldı. Doğal tıpta, karanfil yağı solunum yolu hastalıkları ve akne gibi deri hastalıklarının tedavisinde yaygın bir biçimde kullanıldı. Karanfil yağının temel bileşeni Ojenol (eugenol) adlı bir moleküldür. Bu molekül ayrıca hindistan cevizi ve tarçın da bulunan bir bileşendir.. Son araştırmalar, Ojenol (eugenol) molekülünün içilmesi halinde son derece zehirli bir molekül olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sivilce (Akne) ve yaygın cilt enfeksiyonları tedavisinde topikal olarak bakteri öldürücü olarak kullanılmaktadır.

Parfüm Ağacı (Ylang ylang) Esansiyel Yağı
Parfüm Ağacı (Ylang ylang) esansiyel yağı, Parfüm ağacının çiçeklerinden damıtılır. Parfüm Ağacı (Ylang-ylang) Esansının keskin, tatlı ve çiçek aroması nedeniyle aromaterapi ve parfümeri uygulamalarında yaygın olarak kullanılır. Doğal Tıpta, Parfüm Ağacı (Ylang ylang) genellikle cilt bakımında kullanılan topikal preparatlara eklenmekte ve bu ajanın sebum salgılarının normale dönmesine yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Bu iddia arkasındaki bilim oldukça sınırlı olsa da, Ylang ylang esansiyel yağının etkili antibakteriyel ajanlar olduğu bilinmektedir.

Nane Esansiyel Yağı
Nane Esansı, Nane familyasına ait bir çok türden damıtılabilir. Nane yağı aromatik maddeler içermesi nedeniyle aromaterapi uygulamada yaygın olarak kullanılır. Nane yağının en temel bileşeni olan mentol geniş bir uygulama alanına sahiptir. Mentol analjezik özellikleri ile topikal kullanım sırasında bir serinlik hissi oluşturur. Buna ek olarak, mentol uygulama alanına doğru kan akışını arttıran bir vazodilatördür. Doğal Tıpta mentol genellikle öksürük bastırıcı bir topikal analgaesic olarak kullanılır. Sivilce (Akne) tedavisinde diğer uçucu yağlar ile birlikte tamamlayıcı bir rol olarak kullanılır.

Gül Esansiyel Yağı
Gül esansı, Gül yapraklarının damıtılması veya karbon dioksit ekstraksiyonu ile elde edilen bir uçucu yağdır. Gül esansı, parfüm ve kozmetik endüstrisinde yaygın olarak kullanılır. Piyasada bulunan gül yağları saf değildir ve içeriğinde az miktarda diğer benzer petrol türevi uçucu yağların bir karışımı vardır. Saf Gül yağı gül tohumundan elde edilir ve bu çok pahalı olabilir. Gül yağı, aromaterapi ve cilt gençleştirici bir ajan olarak kullanılmaktadır. Sivilce (Akne) tedavisinde kullanılması önerilmektedir, ancak sivilce (akne) tedavisinde gül yağının olumlu etkilerinin olduğu bir araştırma ya da gül yağının sivilce (akne) tedavisinde etkili bir rolu olduğunu önermek için kanıt yoktur.

Kuşburnu Tohumu Esansiyel Yağı
Kuşburnu çekirdeği yağı, diğer adıyla Gül Tohumu yağı, sivilce (akne) tedavisi için Doğal Tıpta kullanılan bir ajandır. Kuşburnu çekirdeği yağı son derece aktif biyolojik moleküller olan retinoik asit içeren birkaç bitkiden biridir. Gül çekirdeği yağıda olarak bilinen kuşburnu çekirdeği yağı retinoik asit içerir. Kuşburnu çekirdeği yağı Retin-A ve Renova'da aktif maddedir. Kuşburnu tohumu yağının topikal kullanımında yağ bezlerinin faaliyetini azaltır ve yağlı cilt tedavisinde kullanılır. Kuşburnu tohumu yağı retinoik asit içerdiğinden, ciltte kontrendikasyonlar oluşabilir. Kullanımı topikal retinoid tedavilere benzer ve hekim tavsiyesine uyulmalıdır..Kaynak.http://www.7gunsaglik.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.