Buraya Reklam Verebilirsiniz

Doğuma Hazırlık

Ne yazık ki, annelerin çoğu, durumlarındaki değişiklikleri ve tehlikeleri bilmeden, üstelik gebelikle ilgili olayları tanımadan doğum anına kadar gelebiliyorlar. Bilgisizliğin yanı sıra, diğer kadınların kendi deneyimlerine dayanarak anlattıkları birtakım ürkütücü olayların yarattığı korku ve sıkıntılar da kadında güvensizliğe neden olur. Çevresindeki kimselerin abartılmış endişeleri ve telaşları, gebe kadının sıkıntılarını artırabilir. Yanlış eğitim, önyargılar ve koşullanma, bir tür kadercilik yaratır ve kadın, doğumda acı çekmenin kaçınılmaz olduğuna inanır. Kadının bu sıkıntılı ruhsal durumu, doğum sırasında çeşitli güçlüklere yol açar: düzenli biçimde ıkınamaz; kaslarını kasamaz; gücünü kısa zamanda yitirir; bütün bunlar doğumu zorlaştırır. Doğuma hazırlık yöntemleri, gebe kadında en iyi bedensel ve ruhsal koşulları yaratmayı amaçlar. Böylece kadın, doğumun bir an önce başarıyla sonuçlanmasına bilinçli olarak nasıl katkıda bulunacağını öğrenir. Artık acıya pasif bir biçimde teslim olmayacak ve doğumun gerçekleşmesinde baş rolü oynayacaktır.




AngloSakson Ruhsal Bedensel Yöntem (Read Yöntemi)

Bu yöntem, korkunun ve gerginliğin, kasların gerilimini artırarak acı duyulmasına neden olduğunu; korkunun ve gerginliğin giderilmesinin, duyulan acıyı da azaltacağı düşüncesini temel alır. Böylece korkunun acıya, acının da daha çok korkuya yol açması biçiminde gelişen bir kısır döngü kırılmış olur. Read, anneye doğumun nasıl gelişeceğinin ve doğum sancısının ayrıntılarının anlatılmasını önerir. Bir yandan kaslarını gevşetmeye alıştıran fizik tedaviyi, bir yandan da annenin korkusunu ortadan kaldıran ruhsal tedaviyi uygular. Böylece kadın, ruhsal ve bedensel olarak doğuma hazırlanmış olur. Bu yöntem, kadınlara toplu biçim değil de teker teker öğretilir.




Rus-Fransız Ruhsal Koruma Yöntemi

Bu yöntem, dölyatağı kasıldığında ağrının ortaya çıkmasına, şartlı refleksin yol açtığı varsayımı üzerine kurulmuştur. Bu şartlanmayı önlemek için, bir başka şartlanma yaratmak yetecektir. Burada amaç, dölyatağı kasılmasını, bilinçli olarak gerçekleştirilen bir eylem haline getirmektir.

Kadının, doğuma aktif biçimde katılması için öncelikle dölyatağı kasılmalarının mekanizmasını ve hızlı ama pek de derin olmayan bir solunum tipini öğrenmesi gerekmektedir.

Yöntem, kuramsal derslerle ve topluca yapılan bedensel alıştırmalarla öğrenilir. Bu yöntemde kadın ve hekim arasında diğer yöntemlerde olduğu gibi, bir bağlılık kurulması gerekmez.




Hipnoz İle Hazırlanma

19. yüzyılın ortalarından beri bazı hekimler, etkili hipnozlarla doğum sancısını bütünüyle yok etmeyi başardılar. Hekim, telkin yoluyla kadını şartlanmalar ve dirençlerden uzak, bilinçsiz bir duruma getirir. Dölyatağı kasılmaları ile acı arasındaki bağı ortadan kaldırabilmek için, derin bir "kendinden geçme" durumu yaratır.

Bu yöntem, büyük hastanelerde uygulanmaması, bütün kadınların hipnoz telkinlerine açık olmaması ve yöntemin bazen istenmeyen durumlara yol açması yüzünden kullanılmamaktadır. Bu nedenlerle hipnoz uygulayan hekim sayısı da giderek azalmaktadır.

Kadınla, hipnoz uygulayıcısı arasında sıkı ilişki kurulur. Bu sıkı ilişki, doğum sırasında sürdürülmelidir. Çünkü telkinlerin asıl bu sırada etkili olması gerekir. Bu yüzden bu yöntemi, aynı anda birçok doğumun meydana geldiği hastanelerde uygulamak, hemen hemen olanaksızdır.




Kendi Kendine Solunum Alıştırmaları

Bu yöntemde kadın, "Kendi Kendine Solunum Alıştırmaları" kurslarını izleyerek bedensel -ruhsal gevşeme ile, kasların, doğumu zorlaştıracak bir biçimde kasılmalarını önlemeyi öğrenir. Kurs, 8-10 hafta sürer. Gebelik döneminde uygulanacak hareketler öğrenilir, doğum sırasında uygulanacak kasılma ve solunum durumları öğrenilir. Böylece kadın, doğuma aktif bir biçimde katılır.

Hareketin ve gevşemenin birbirini tamamladığı bu yöntemde doğum sırasında dölyatağının gevşeme ve kasılmaları bilinçli bir şekilde yönlendirilir.




Diğer Yöntemler

Acıya Dayanma Yöntemi ; Annenin katılımını en çok isteyen yöntemdir. Alıştırma oturumları topluca yapılır.


Havuzda Hazırlık Yöntemi ; Çok iyi bir bedensel hazırlanma yöntemidir, ancak, mutlaka ruhsal koruyucu yöntemle desteklenmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.