Buraya Reklam Verebilirsiniz

Ünlü Atkins Diyeti Ayrıntılı Rehberi

Atkins diyeti Amerikalı uzman Atkins tarafından çıkarılmış olup protein ağırlıklı bir diyettir. Atkins diyeti 3 gruba ayrılır. İlk bölümde kilo verme, ikinci bölümde zor kilolar verilir, sonuncu bölümde ise kiloyu devam ettirme menüleri ile tekrar kilo almamanız sağlanır.

Atkins diyetinde B grubu vitaminler yüksek oranda alınır. Bu sayede her azman dimdik ve yıpranmamış olursunuz. Diyette en önemli şey alınan vitamin ve minerallerdir. Bu vitamin ve mineraller alınmadığı taktirde vücut zayıf düşerek daha büyük problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu diyet sayesinde kolay bir şekilde zayıflamak mümkün. Atkins diyeti nedir ? Atkins diyeti nasıl yapılır ? gibi sorulara geçmeden önce aşağıdaki yazıdan atkins diyetini öğrenebilirsiniz. Daha sonra en altta örnek bir diyet listesi bulabilirsiniz. Hepinize hızlı ve iyi zayıflamalar.

Atkins Diyeti 1. Aşama - Başlangıç

Atkins diyetinin başlangıç aşamasında 14 günlük bir karbonhidrat perhisi yapılmaktadır. Yani 14 gün boyunca karbonhidratı hayatınızdan çıkaracaksınız. Başlangıç aşamasında zayıflama hızlı bir şekilde tasarlanmıştır. Bu aşamada amaç metabolizmanızın hızlı bir şekilde yağ yakmasını sağlamaktır. Diyetin bu aşamasında günde sadece 20 gram karbonhidrat tüketmeye izniniz var. Temel olarak nişasta oranı düşük yeşil salata ve diğer sebzeler ile beslenebilirsiniz.

Atkins diyetinin başlangıç aşamaları belirgindir ve bu kurallara harfiyen uyulması gerekmektedir. Kuralları katı gibi görülebilir fakat ilk birkaç gün bunlara bağlı kalmak zor olsa da vücudunuz bu duruma alışma sürecine girecektir. Başlangıç aşaması 14 gün sürmektedir ve sonrasında karbonhidrat tüketimini kademe kademe arttıracaksınız.

Atkins Diyeti Başlangıç Kuralları



  • Uyanıkken 6 saatte bir yemek yiyin.

  • Her gün düzenli olarak 3 öğün ya da ufak ufak 4-5 öğün yiyin.

  • Peynir, kaymak ve tereyağı dışındaki süt ürünleri tüketmeyin.

  • Meyve, tahıl, ekmek, makarna ya da nişastalı sebzeler tüketmeyin.

  • Çekirdek ya da fındık yok.

  • Fasulye, baklagiller, nohut tüketmek yok.

  • Yemenize izin verilmeyen gıdaları tüketmeyin.

  • Kafein almayın ya da en aza indirin.

  • Günde en az 8 bardak su için.

Eğer başlangıç kurallarına tam olarak uyarsanız çarpıcı bir şekilde hızlı kilo vereceksiniz. Bu düşük karbonhidratlı beslenme tarzına alışmak, hızlı, gözle görülür başarıdan keyif aldıracak bir yoldur. Başlangıç aşamasında size izin verilen yiyecekler dışında yiyecek tüketmeyin. Buna uymamanız başlama aşamasındaki gelişmenizi yavaşlatarak amacınızı sabote eder ve zayıflamayı durdurur. 



Atkins Diyeti 2. Aşama - Zayıflamaya Devam Etmek



Bu aşamada zayıflamaya devam edilir. Yemek seçenekleri bu aşamada artar ve haftalık karbonhidrat tüketiminiz tüketiminiz her gün için beş gram olamak üzere arttırmalısınız. Bu arttırmayı azar azar, vücudunuzun tepkilerine dikkat ederek yapmalısınız. Bu 2. aşamada zayıflama hızınız biraz azalır. Ne kadar yavaşlayacağı metabolizmanızın doğasına ve karbonhidrata olan dayanıklılığına bağlıdır.



Her insanın tüketebileceği ve kilosunu koruyabileceği bir karbonhidrat seviyesi vardır. Bu seviyeden sonra vücut ağırlığı artarak kilo alımı gerçekleşir. Seviyenin altına inildiğinde tekrar azalır. Zayıflamaya Devam Etmek aşamasında karbonhidrat alımını arttırırken, aldığınız karbonhidrat miktarını kontrol edin ve zayıflamanızın hangi seviyede durduğunu not edin. Böylece hangi seviyenin altında kalmanız gerektiğini bileceksiniz.



Atkins Diyeti 3. Aşama - Koruma Öncesi 



Hedeflediğiniz kiloya ulaşmanıza 5 kilo ya da daha az kaldığında, Dr. Atkins diyet programının, karbonhidrat alımınızı kilo vermeniz durana kadar yükseltebileceğiniz aşamaya, yani Koruma Öncesi aşamasına geçebilirsiniz.



Koruma Öncesi aşaması, az miktarda karbonhidrat tüketerek geçireceğiniz hayatınızın bir öncüsü gibidir. Kilonuzu not ederek ve aldığınız karbonhidrat miktarlarını yavaşça arttırarak, Yaşam Boyu Koruma aşaması süresince almanız gereken karbonhidrat miktarını belirleyebilirsiniz. Sonraki aşamaya geçme hissi cazip olsa da, Koruma Öncesi aşamasındaki tutumları devam ettirmek oldukça önemlidir. Böylece düşük karbonhidratlı bir yaşam biçimine geçmeye tamamen hazır hale geleceksiniz.



Atkins Diyeti 4. Aşama - Yaşam Boyu Koruma



Atkins diyetinin son aşaması olan Yaşam Boyu Koruma aşamasında ideal kilonuzu tüm yaşantınız boyunca koruyacak bir beslenme planına bağlı kalarak gerçekleştirilir. Eğer ki ideal karbonhidrat alım miktarınızı saptadıysanız ve bu beslenme planına alıştıysanız, sizin için doğal bir hal almaya başladıysa mükemmel forma kavuşmuş ya da kavuşacaksınızdır.



Düşük karbonhidratla beslenmek sizin için artık doğal bir hal oldu. Ama arada sırada kurabiye, pasta ya da yüksek karbonhidratlı bazı şeyler tüketemeyeceğiniz anlamına gelmemektedir.Normalden fazla karbonhidrat tükettiğiniz günden sonraki bir kaç gün karbonhidratı hayatınızdan çıkartarak vücudunuzun dengesini koruyabilirsiniz.



Atkins Diyetinin Aşamalarındaki Yiyecek Seçimleri



Atkins diyetini her aşamasında, özellikle de başlangıç aşamasında başarıya ulaşmak için doğru yiyecekleri seçmek oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Her aşamada yenilebilecek gıdaların ve her gün alınan karbonhidrat miktarının yazılı olduğu bir defter size oldukça yardımcı olacaktır. Yiyeceklerin kalori miktarlarını belirten iyi bir liste de size yardımcı olacaktır. Kalori listesine buradan ulaşabilirsiniz. Zaten listelere göz attığınızda farklı yiyeceklerin ne kadar karbonhidrat içerdiğini anlayacaksınız.



Dr. Atkins'in önerdiği yiyeceklerin çoğunluğu ambalajlı olarak bulunmaktadır. Bu size yiyecek seçimi konusunda oldukça yardımcı olacaktır. Bol tahıllılar, atıştırmalıklar, şekerlemeler, sütlü-meyveli içecekler, dondurma Dr. Atkins'in diyet planına uygun olarak beslenmenizi kolaylaştırırken düşük karbonhidratlı yaşamınıza da renk katacaktır.



Dr. Atkins'in diyet programı, günümüzde en çok kullanılan zayıflama yöntemlerinden biridir. Bu program zayıflamaya diğer diyetlerden farklı bakar. Çünkü sadece beslenmeye yönelik değil, yaşam biçiminizi değiştiren diğer diyetler gibi sıkıcı değil, seveceğiniz yiyeceklerle doludur. Bu yüzden yapılması zorunlu olan değişiklikler tahmin ettiğinizden daha kolaydır.



Örnek bir Atkins Diyeti Menüsü



Sabah



  • 3 adet yumurta ile hazırlanmış bir omlet

  • Mozarella peyniri

  • Domates

  • Kahve

Ara Öğün



  • 2 adet ceviz

Öğle



  • Bol limonlu karışık salata

  • 1 porsiyon biftek

Ara Öğün



  • 2 adet ceviz

Akşam



  • 1 porsiyon somon balığı

  • Lahana salatası

Ara Öğün



  • 2 adet ceviz

Bugünkü yazımızda sizlerle Atkins Diyeti hakkında bilgilendirici bir yazı paylaştık. Atkins diyeti hakkında daha uzun ve ayrıntılı bilgi için kitabı satın alabilirsiniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.