Buraya Reklam Verebilirsiniz

Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Mantar Enfeksiyonu
Eğer vajinal bölgenizdeki akıntınızın rengi koyu, süt kesiği görünümde, yoğunsa ve kaşıntınız varsa mantarınız var demektir.  Candida Albicans olarak da bilinen mantar yaygın bir vajinal rahatsızlıktır.

Nasıl tedavi edilir?
Doğduğunuz andan itibaren vajinal bölgeniz de bakteri ve mantarların oluşumu normal bir durumdur.  Aslında mantar “iyi bakteriler” tarafından kontrol altında tutulur. Ancak bakteri miktarı azaldığında mantar büyür ve sorunlara yol açar.

Bazı nedenlerden dolayı bakterilerin normal dengesi bozulur ve mantar oluşumun başlar. Bunlar arasında;
• Antibiyotikler
• Doğum kontrol hapları
• Dar kıyafetler, ıslak mayo ve külotlu çoraplar giymek,
• Büyük olasılıkla, çok fazla şeker, süt ürünleri, soda ve tatlandırıcı tüketimi,
• Rahim içi cihaz kullanımı
• Gebelik
• Diyabet

Diğer mantarlar gibi Candida mantarları da vajina bölgesi gibi sıcak, karanlık ve nemli yerlerde çabuk gelişir. Bu nedenle vajinayı nemli bırakacak ıslak mayo ve nemli iç çamaşırlar, mantar oluşumu için uygun bir ortam yaratırlar.

Nasıl tedavi edilir?
Mantarınız olduğunu düşünüyorsanız ilk yapmanız gereken, teşhis için doktorunuza başvurmak olsun. Bazı kadınlarda mantar oluşumu tekrarlanabilen bir durum olduğu için, sonrasında tekrar doktora gitmenize gerek kalmaz. İlaç satan herhangi bir mağazadan vajinal kremler, ilaç ve fitiller alabilirsiniz. Ancak; doktorunuz size reçeteli bir ilaç ya da tek dozluk ilaç da verebilir. İster doktorunuzun verdiği, isterseniz kendi temin ettiğiniz ilaçları kullanın karar sizin. Yalnız şunu sakın ihmal etmeyin; mantarların önlenmesi için ilaç kullanırken cinsel ilişkiye girmeyin. Bu, ilaç tedavinizin olması gerekenden daha geç bitmesine neden olacaktır. Eğer titreme, kramp, ateş gibi şikayetler baş göstermeye başlarsa vakit kaybetmeden doktorunuza görünün. Çünkü bu başka bir mantar türü olabilir.

Mantar oluşumu nasıl önlenir?
• Her daim sıkı kıyafet ve taytlar giymeyin,
• Genellikle pamuklu iç çamaşırlarını tercih edin
• Güzel kokan spreylerden ve parfümlü sabunlardan ve pudralardan uzak durun.
• Islak mayo ve nemli iç çamaşırınız ile durmayın.

Cinsel yol ile size ya da partnerize de bulaşabilecek vajinal enfeksiyonlar mevcut. Sadece size ya da partnerinize ya da her ikinize de bulaşmış olabilir. Yanma, akıntı, kaşıntı gibi belirtiler enfeksiyon kapılmış olduğunun göstergesidir. Bu durumda vakit kaybetmeden doktorunuza görünün.

cinsel ilişki

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.