Buraya Reklam Verebilirsiniz

Meni de Hiç Sperm Yoksa Gebelik Olur Mu?

Kısırlık  problemi ile doktor muaynesine başvuran çiftlerde  kısırlık nedenini bulmaya yöşnelik bir dizi araştırma, tahlil  ve tetkikler yapılır. Bu tetkiklerden bir tanesi   spermiogram adı verilen erkekte yapılan sperm tetkikleridir.

Menide hiç sperm olmamasına  AZOOSPERMİ denir, meni vardır ancak sperm yoktur.Eğer hastada meni yoksa buna aspermi denir.Azoosperminin başlıca nedenleri sperm kanallarının tıkalı olması , sperm üretiminin olmaması ve hormonal bozukluklar olabilir.Tek bir spermiogram sonucuyla azoospermi teşhisi konamaz, en az bir ay ara   ile yapılan iki  sperm test sonocunda hiç sperm yoksa azoospermi teşhisi konur.

( Spermiogramda hiç canlı sperm bulunmayan ve testisinde de hiç sperm hücresi olmayan erkekler çocuk sahibi olamazlar.Menide hiç sperm olmaması durumunda cerrahi müdahale ile testislerde sperm  araması yapılır.)

Azoospermi^nin nedenini bulmak için uroloji uzmanları tarafından bir dizi muayene,hormon tetkikleri,sperm tahlili,ultrasonografi gibi çeşitli tahliller yapılır.Tüm bunların sonucuna göre nedeni tıkanıklık ise ameliyat ile çözüme ulaşılır.Hormonal bozuklukluklarda sebebe ynelik tedavi ile düzelir.Ancak sebep sperm üretiminde bozukluk ise bu hastaların büyük çoğunluğunda testis biyopsisi ile sperm (testislerden)  aktarılmaktır. (MIKRO TESE) Bu şekilde de   hiç sperm bulunamayan kişilerde  çocuk sahibi olabilmeleri için uygulanacak bir tedavi şekli mevcut değildir.

Ancak gelişen teknoloji ile birlikte kök hücre çalışmalarındaki gelişmelere  bağlı olarak bu sorun aşılabilir görünmektedir.Vücuttan elde edilen kök hücre sperm hücresine farklılaştırılarak yumurtasında dahi hiç sperm hücresi olmayan erkeklerin çocuk sahibi olabilmesi için çalışmalar geliştirilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.