Buraya Reklam Verebilirsiniz

Rahim Ağzında Yara

Kadın üreme sistemi, birçok farklı çeşitte hücreden meydana gelmektedir. Bu sistemin farklı bölgelerinde çeşitli yapı ve türde hücreler bulunmaktadır. Hücre gruplarının farklı görev ve fonksiyonları vardır. Kimi hücreler salgı üretimi yaparken diğer hücre grupları ise altında yatan dokuları dış etkenlere karşı koruma görevindedirler.

Farklı hücre grupları birbirlerinden çok keskin çizgiler ile ayrıdırlar. Bu ayrımın en net görüldüğü yerlerden biride rahim ağzıdır. Rahim ağzını kaplayan hücreler yassı hücreler olarak tanımlanırken, rahim ağzı kanalını kaplayan hücreler ise salgı üretme özelliğine sahip silindirik hücreler olarak tanımlanır. Bu iki hücrelerin birleştiği noktaya ise bileşke veya transformasyon alanı denir. Transformasyon bölgesi son derece önemli bir alandır ve serviks kanserlerinin hepsi bu alandan başlamaktadır.

Rahim Ağzında Yara Nedir?

Rahim ağzının dış tarafını oluşturan skuamöz hücrelerinin, bir kısmının veya tamamen yok olması servikal erozyon veya halk arasında tabir edildiği şekli ile rahim ağzında yara olarak tanımlanır. Aslında olması gereken skuamöz epitelin yerinde, rahim ağzı kanalının içinden gelen kolumnar hücreler yer almaktadır. Endoservikal kanalını meydana getiren doku daha kırmızı ve nazik bir yapıda olduğu için ve muayene esnasında yara ve iltihaplı bir doku halinde görüldüğü için erozyon veya yara olarak tanımlanmaktadır. Halbuki asıl gerçek, doku kaybı yani yara değil, yalnızca bazı faklı hücrelerin aslında olmamaları gereken yerde olmaları durumudur.

Söz konusu bu dokunun daha kırmızı görünmesinin sebebi dokuyu meydana getiren hücre tabakasının yassı epitel halinde çok katlı olmayışıdır. Silindirik epitel daha ince tabakalardan meydana geldiğinden, altta kalan kan damarları yüzeye daha yakın bir durumdadırlar ve haliyle daha belirgin haldedirler. Bu dokular daha kırılgan bir yapıya sahip oldukları için çok çabuk kanayabilirler ve enfeksiyon kapabilirler.

Rahim Ağzı Yaralarının Nedenleri Nelerdir?

Rahim ağzı yaralarının sebepleri net olarak bilinmektedir. Genelde cinsel ilişki esnasında penisin bulaştırdığı mikrop veya kadının kullandığı tamponlar rahim ağzı yaralarına sebep olarak düşünülen etkenlerdir. Bunun yanında erkeğin kullandığı prezervatiflerin üzerindeki kimi kimyasallar, sperm öldürücü ilaçlar da rahim ağzı yaralarına sebep olabilmektedir.

Rahim Ağzı Yaralarının Belirtileri Nelerdir?

Eritroplaki hastaların çoğunda hiçbir belirti vermeden ilerler ve jinekolojik muayene esnasında rahim ağzı spekulum yardımıyla gözlenirken veya rutin jinekolojik kontroller esnasında smear alınırken ortaya çıkar. Bununla birlikte en çok rastlanılan şikâyet vajinal akıntıdır. Dışa doğru yönelmiş hücreler salgı yapmaya devam ettiği için vajinal akıntı olabilmektedir. Bu vajinal şeffaf, beyaz, kokusuz bir durumda iken enfeksiyon kapılmış ise akıntı kötü kokulu da olabilir. Bunun yanında çok fazla vajinal kanama görülebilir. Ayrıca cinsel ilişki esnasında da kanamalar görülür.

Rahim Ağzı Yaralarının Tedavisi Nasıl Olur?

Rahim ağzı yaraları çok zaman kendiliğinden iyileşmektedir. Doktora göründüğünüzde genelde lezyon tedavisi uygulanması tavsiye edilir. Bunun yanında yakma veya dondurma gibi rahim ağzı yaraları tedavi edilebilme yöntemleri mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.