Buraya Reklam Verebilirsiniz

Kokulu Yonca Faydaları

Kokulu Yonca, Kolza Bitkisi Faydaları

KOKULU YONCA – TRİGONELLACAERULAE

Diğer İsimleri: Karayonca – Tirfil

Kullanılan Kısımları : Yaprak ve tohumu

Kullanıldığı Yerler:
kokulu yonca Otu Bitkisi Faydaları Yararları

Dahilen Kullanılışı: Mide için çok faydalıdır, cinsi gücü artırır, idrarı ve hayzı söktürür, idrar yolları hastalıklarına ve istiskaya (vücutta su toplanması) faydalıdır.
Kullanılışı: Bitki toz haline getirilir, 2 gr su ile içilir. Yaprak ve tohum aynı etkiye sahiptir.

Haricen Kullanılışı: Yaprağı kaynatılır. Adale ağrılarında lapa halinde ağrıyan yere sarılır.

TIBBİ KOKULU YONCA – MELİLOTUS OFFİCİNALİS

Diğer İsimleri : Koç Boynuzu, Sarı Yonca, Pire Otu, Taş Yoncası

Kullanılan Kısımları : Çiçekli ve yapraklı dalları, daneleri

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Variste, yatıştırıcı, mide hastalıklarında, ishal kesici, gaz söktürücü, soğuk algınlığında, nefes yolları hastalıklarında, idrar artırıcı, kan söktürücü, dalak rahatsızlığında, kalp çarpıntısına, boğmacaya, öksürüğe, ciğer tutukluğuna vücutta su birikmesinde, vücuttaki fena kokuları giderici olarak kullanılır. Kanı sulandırır, tromboflebitte, lenf bezleri ödeminde faydalıdır.

Kullanılışı: Taneleri toz haline getirilir, günde 4 gr içilir. 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir

Soğuk algınlığında ve nefes yolları hastalıklarında çay gibi içilirse çok faydalıdır.

Haricen Kullanılışı: Tohumu kaynatılır, suyu yumurta sarısı, küçük hindistan cevizi unu, keten tohumu unu ve deniz tuzu ile karıştırılarak, gözde, rahimde ve makatta bulunan urlara yakı gibi konulursa faydası görülür. Urları eritici bir kabiliyeti vardır. Arpacıkta faydalıdır, arpacıkta haşlanan bitki suyu ile pansuman yapılır. Eftimun (küçük kuşuta) ile beraber karıştırılır, lapa haline getirilir, mide, ciğer ve dalakta olan urlara dıştan lapa halinde konulursa şifalı olur

Tohumu kaynatılır, suyu ağrıyan kulağa damlatılırsa ağrıyı keser, aynı su saf su ile (maikratin) ile karıştırılıp ağrıyan yerlere sürülürse ağrıyı derhal geçirir, bu su gül suyu ve sirke ile karıştırılıp başa sürülürse baş ağrısını geçirir.

Yaralarda sarı yonca sıkılır, elde edilen su bir miktar su ile karıştırılır, yaralar yıkanır cerahatları temizlenir. Sarı yonca lapa haline getirilir, romatizmalı vücuda sarılır. Merhem haline getirilir, yara ve çıbanların tedavisinde kullanılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.