Buraya Reklam Verebilirsiniz

Kist, Hamile Kalmaya Engel mi?

Soru: Kız arkadaşım doktora gitti, sol yumurtalığında üç kist olduğu ortaya çıktı. Doktor kistlerin iyi huylu olduğunu, ilaç tedavisiyle düzelebileceğini söyledi. Bu kistler ne anlama geliyor? Anne olabilir mi?

Cevap: Yumurtalıklarda cinsi ve özelliği farklı pek çok kist oluşabilir. Ağrılı adetle beraber sık görülen çikolata kistleridir (endometrioma).  Anladığım kadarıyla arkadaşınızın kistleri bu tip değil. Yumurtalıklarda her ay birkaç kistik yapı oluşur. Bunlardan 1-2 tanesi gelişmeye devam eder (2 santim civarına kadar büyür). Sonra bu kistler yırtılarak içindeki yumurta atılır ve yumurtlama dediğimiz olay meydana gelir. Bu normal gidiş bazen bozulur, yumurtalıktaki kist yırtılmaz ve büyümeye devam eder. İyi huylu olan bu kistler çoğu zaman kendiliğinden küçülür. Bazen de küçülmesi için doğum kontrol hapları gibi ilaçlar kullanılır. Arkadaşınızdaki durum sanırım bu. Merak etmeyin, önemli bir sorun olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.