Buraya Reklam Verebilirsiniz

Genital Mantar Enfeksiyonları

Mikotik vajinit yani vajinal mantar enfeksiyonları, ilk defa 1849 defa hamile bir kadında tespit edilmiştir. Vajinal mantar enfeksiyonları her 4 kadından 3 ünde hayatının bir döneminde görülebilen bir rahatsızlıktır.

Vajinal mantarlar, çoğunlukla gebelik döneminde ve çok fazla antibiyotik kullanımında oraya çıkan ve tedavisi oldukça kolay olan bir hastalık türüdür. Kolay tedavi edilebilen bir hastalık olmasına karşın, vajnal mantarlar kronikleşmiş ise kadının hem cinsel hayatını hem psikolojik sağlığını olumsuz etkileyebilir. Vajinal mantar enfeksiyonlarına sebep olan mikroorganizmalardan en fazla görüleni Candida Albikans ismi verilen bir tür maya hücresidir. Vajinal mantar enfeksiyonlarının %67-95'inde bu mantar hücresi sorumlu tutulduğundan, vajinal mantar enfeksiyonları çoğunlukla vajinal kandidiyazis olarak tanımlanır.

Candida Albikansın, normalde vajinada zaten olan bir organizma mı yoksa hiçbir belirti vermeyen mi ve kadınlarda tespit edildiğinde kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir patojen mi olduğu henüz bir netliğe kavuşturulamamıştır. Erkek semeninde üretilemediğinden cinsel münasebetle bulaşan bir hastalık olarak kabul edilememektedir. Lakin yapılan incelemeler eşlerin aynı tipte mantar hücresi taşıdıkları tespit edildiğinden birçok doktor tedavi aşamasında eş tedavisi de uygulanması gerektiğini belirtir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonuna Neden Olan Candida Albikans Hifleri

Vajinal Mantarlar Nasıl Bulaşır?

Vajinal mantar enfeksiyonunda, sürekli üreyen mikroorganizmalar çoğunlukla bir başkasından bulaşmazlar. Kadının zaten kendi vajinasında varolan maya hücreleri farklı sebeplerle aktif hale gelerek enfeksiyon yaratmaktadırlar. Yani vajinal mantarların havuzdan, denizden bulaşması pek mümkün değildir. Vajinal mantarlar çok ender olarak cinsel ilişki ile bulaşır. Lakin bir kadında vajinal mantar enfeksiyonun tespit edilmesi, o kadının mutlaka cinsel ilişki ile vajinal mantar hastalığı kaptığı anlamına gelmez. Zira hayatı boyunca hiç cinsel münasebeti olmayan kızlarda bile, vajinal mantar enfeksiyonları görülebilir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonları Risk Faktörleri

Vajinada hiçbir belirti göstermeden var olan kandidalar, farklı faktörlerin etkisi ile aktif hale gelirler ve alışılmış belirtiler meydana gelmeye başlar.Vajinal mantar enfeksiyonlarını tetikleyen bazı etkenler şunlardır:

Antibiyotikler: Geniş spekrtumlu olarak ifade edilen güçlü bazı antibiyotikler vajinanın normal pH dengesini bozar ve mantar enfeksiyonu için müsait bir ortam hazırlamaya başlar. Vajna mantar enfeksiyonlarına en çok etkili olan antibiyotikler ise tetrasiklin ve penisilin grubundaki ilaçlardır.
Gebelik: Özellikle hamileleğin7-8-9 aylarında hücrelerdeki bağışıklığın azalması ile kandida gelişimi kolaylaşmaya başlar. Bunun yanında hamilelik döneminde vajinada glikojen ismi verilen maddenin artışı da vajinal mantar enfeksiyonlarının oluşumunu hızlandır.

Şeker Hastalığı: Kan şekeri seviyelerinin dengesiz ilerlediği, kontrolsüz diabette idrar ve vajinal salgılarda şeker seviyesi hızla artmaya başlar ve bu da vajinada mantar için uygun bir mekân hazırlar.
Hormon kullanımı: yüksek oranda östrojen ve progesteron içeren hapların alımı kandidiazis görülme oranını arttırır.

Naylon giysiler: Kadınların giyindiği naylon iç çamaşırları bölgede nemlenme ve terleme etkisi yaparak mikropların üremesine ortam hazırlar. Akabinde de vajinal mantarlar oluşabilir.
Lokal allerjenler: kadınların kullandığı renkli tuvalet kâğıtları, tamponlar, parfümler, yüzme havuzundaki ilaçlar, pedler vajinal mantarlara sebep olabilirler.

Vajinal Mantarın Belirtileri

Vajinada mantar oluşumunda ortaya çıkan en net belirti çok fazla kaşıntı hissidir. Vajinal mantara bağlı vajina kaşıntı geceleri daha da artar. İdrar esnasında yanma, cinsel ilişki esnasında ağrı ya da acı hissetme vajinal mantarlardan kaynaklanabilmektedir. Vajina da ufak kızarıkları ve şişlikler meydana gelebilir.

Vajinal Mantar Tedavisi

Vajinal mantar enfeksiyonları, hem çok kolay tedavi edilebilen hem de çok zor tedavi edilebilen bir hastalık türüdür. Vajinal mantar tedavisinde kısa sürede hastalık ortadan kaldırabilirken, zaman zaman tekrar edebilir. Vajinal mantar tedavisinde sistematik ve lokal ilaçlar kullanılır. Ancak vajinal mantar hastalığı sürekli devam ediyorsa eş tedavisi de uygulanabilir. Bunun yanında fitiller ve lokal ilaçlar vajinal mantar hastalığında tedavi edici etki gösterir. Vajinal mantar tedavisi sürecinde naylon iç çamaşır giyilmemesi, parfümlü pedler, sabunlu temizleme mendilleri, tamponlar vajinaya kullanılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.