Buraya Reklam Verebilirsiniz

Gebelik Döneminde Anne Adayının Vücudundaki Değişiklikler


Memelerde Değişimler
Hamileliğin ilk başlarında vücudunuzda meydana gelen en hızlı değişimlerden biri memelerinizde olur. Hamileliğin ilk dört haftası içinde bile hemen gözlemlenebilen bu değişimleri kolayca fark edebilirsiniz. Memeleriniz belirgin bir şe­kilde büyür ve sertleşir. Dolgunluk ve hassasiyet oldukça sık rastlanan durum­lardır. Hatta öyle ki, meme ebatlarının haftadan haftaya değişmesi nedeniyle yeni iç çamaşırları almak durumunda kalabilirsiniz. Ayrıca meme uçları ve onları çevreleyen areola dediğimiz kahverengi alanın rengi koyulaşmaya başlar. Memelerinizdeki değişikliklerin nedeni, vücudunuzun hamilelikte çok fazla östrojen ve progesteron salgılıyor olmasıdır. Bu hormonlar, memelerinizin içinde­ki salgı bezlerinin büyümesine ve dallanıp budaklanmasına neden olur. Bu saye­de memeleriniz, bebeğiniz doğduktan sonra onu emzirmeniz için gerekli olan sütü üretmeye ve emzirme sürecine hazırlanır. Ayrıca, memelerinize gelen kan miktarında da gözle görünür bir artış olur. Memelerinize baktığınız zaman irileşen ve belirginleşen damarları kolaylıkla fark edebilirsiniz. Gördüğünüz gibi, ba­kımınıza muhtaç bir bebeğe hazırlanmanızın ilk aşamalarını şimdiden yaşama­ya başladınız.

Mide Bulantıları

Mide bulantıları, hamilelikte genellikle birçok kadının şikayetçi olduğu bir du­rumdur. Bulantı ve kusmalar 5-6. haftalarda ortaya çıkar ve çoğunlukla 11-12. haftaların sonlarında etkisini yitirmeye başlar. İki ve daha fazla sayıda bebek bekleyen kadınlarda bulantı süresi uzun olabilir. Bunun nedeni plasentanın da­ha fazla Beta hCG hormonu üretiyor olmasıdır.

Bulantı hissi sabah saatlerinde belirgindir, ama gün içinde de sizi zaman zaman yoklayacaktır. Sabahları yataktan kalkar kalkmaz yanınızda bulundurduğunuz tuzlu bir kraker, bulantınızı bastırmak için işe yarayabilir. Bu tür “bastına” gı­daları gün boyunca da yanınızda bulundurmanızda fayda var. Gün içinde sık sık ve azar azar beslenin. Ağır yağ, parfüm veya sprey kokularının midenizi normal­den daha çabuk kaldırabileceğini unutmayın.

Bulantı şikayetiniz nedeniyle iştahınız kapanırsa ve 1-2 kilodan fazlasını kaybet­meye başlarsanız bu durumu doktorunuzla konuşarak önlem almasını sağlaya­bilirsiniz. Nadiren hiperemezis gravidarum denilen, ciddi bulantı ve kusmalarla seyreden bir durum görülür. Bu tablo kişide ağır sıvı ve kilo kayıplarına kadar gidebilir. Böyle bir durumda hekiminiz mutlaka devreye girmek isteyecek ve ge­rekirse damardan beslenmenizi sağlayacaktır. Bu arada, eğer midenizde hiçbir bulantı olmuyorsa, hamileliğinizin normalliğin-den hiç kuşkulanmayın. Tersine hamileliğin keyfini çıkarmaya bakın!

Vajinal Akıntı

Hamilelik süresince östrojen hormonunun normalden çok salgılanması nede­niyle alıştığınızdan fazla miktarda vajinal akıntılarınız olabilir. Bu da son derece normal bir durumdur. Kokusuz ve açık renk olan bu akıntıların hiçbir zararı yoktur ve hamilelik süresince devam edebilir. Yine de niteliği farklı ya da koku­su ağır bir akıntı yaşarsanız, doktorunuza danışmaksınız

Yorgunluk Hissi
Hamileliğinizin ilk trimesterinde karşılaşacağınız bir başka durum da, aşırı yor­gunluk halidir. Kendinizi sık sık şekerleme yaparken yakalayabilirsiniz. Bu du­rum da çok olağandır. Bunun nedeni, vücudunuzun yaşadığı fiziksel değişiklik­lere ek olarak hormonlarda meydana gelen belirgin artıştır. 12-14. haftalar arasında yorgunluk iyice belirgin hale gelebilir ve göz kapakları­nızı birer mandalla açık tutma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bol bol dinlenerek so­runun üstesinden gelebilirsiniz. Özellikle akşamları erken saatlerde uykunuzun gelmesi, dolayısıyla uzun saatler boyunca uyumanız bedeninizin ihtiyaç duydu­ğu bir şeydir. Kişiden kişiye değişiklik gösteren bu durum, çoğunlukla ikinci üç ayda gerileyecektir. Bu haftalardan sonra enerjiniz yerine geri gelecek ve göreçeksiniz, hamileliğinizin son haftalarına kadar kendinizi oldukça enerjik hisse­deceksiniz.

Baş Ağrıları
Birçok kadın gebeliğinde daha önce olmayan bir baş ağrısından yakınır. Açlık, yorgunluk, gerilim, depresyon ya da kan başmandaki değişiklikler buna ne­den olmuş olabilir. Aç kalmamak ve bol bol dinlenmek baş ağrılarını azaltma­da etkili olabilir. Ancak bu taktikler işe yaramıyorsa ve üstelik ağrılarda sıklaş­ma, görmede bulanıklık gibi bulgular da varsa doktorunuza hemen bildirmeli­siniz.
Buna karşın gebeliğinden önce migreni olan kadınların bir bölümü şanslıdır ve ağrı sıklığında bir gerileme fark edecektir.

Şişkinlik
Bebeğiniz hamileliğinizin henüz başında karnınızın dışından belli olacak kadar büyümemiştir. Ancak göbeğiniz yavaş yavaş belirginleşmeye ve kemerler belini­zi rahatsız etmeye başlar. Kiminde hamile kalır kalmaz başlayan bu durum ga­yet normaldir ve nedeni de gebelik nedeniyle yoğun salman progesteron hormo­nudur. Ayrıca bağırsaklarınız daha yavaş çalışmaya başlayabilir ve kabız olabi­lirsiniz. Östrojen hormonu ise rahminizin genişlemesine ve karnınızın daha şiş­kin görünmesine neden olabilir. Yapabileceğiniz en önemli şey dar kotlarınızı dolaba kaldırıp rahat giysileri tercih etmektir.

Sık Tuvalete Çıkmak
Hamileliğinizin ilk günlerinden itibaren tüm zamanınızı tuvalette geçirdiğiniz duygusuna kapılabilirsiniz. Hamilelik süresince çeşitli nedenlerden dolayı idra­rınızın daha sık gelmesi son derece olağandır. İlk başlarda rahminiz, pelvisin, yani kalça kemiklerinin içindedir. Ancak ilk trimesterin sonlarına doğru (yakla­şık 12. haftanın sonu) rahminiz, karın boşluğunuza ulaşacak kadar genişler. Ge­nişleyen rahim, mesanenize baskı yapmaya başlar. Böylece siz de sanki tuvaleti­niz gelmiş gibi hissedersiniz. Ayrıca kan sayımınız arttığından, böbreklerinizin ürettiği idrar miktarında da artış olur. Eğer hamilelikte görülen olağan idrar sıklığından daha sık tuvalete çıkıyorsanız, idrar yaparken yanma ve ağrı varsa, idrarda kan görüyorsanız hemen doktorunuzla görüşmenizi öneririz. Hamileyken, idrar yollan enfeksiyonunun gelişme ihtimali her zamankinden daha yüksektir.

Kabızlık
Hamile kadınların yaklaşık yarısı bu süreçte kabızlıktan yakınır. Hamilelikte kan dolaşımınızda artan progesteren hormonu, sindirim sisteminizin fonksi­yonlarını yavaşlatır. Ayrıca bu dönemde kullanmanız önerilen demir hapları du­rumu daha da kötüleştirir, dışkınızın koyulaşmasına ve kabızlığa neden olabilir. Bu sorunla başa çıkmak için işte size birkaç basit ama etkili öneri:
• Lifli, yiyecekler tüketin
• Bol bol su için
• Yapabildiğiniz kadar çok sıklıkta egzersiz yapın
• Doktorunuza danışarak dışkılamayı kolaylaştıran ilaçlar deneyin

Gebelikte kabızlığın müzmin hale gelmesi engellenmelidir. Gebeliğin ilerleyen haftalarında bebeğin de büyümesi ile birlikte kabızlık daha da belirgin hale ge­lebilir ve kişide basura, yani hemoroide yol açabilir. Dışkılama esnasında kan gelmesi ile de kendini gösterebilen hemoroid durumu, kabızlıkla etkin bir şekil­de mücadele edilirse, büyük oranda önlenebilir. Gebelikten önce de hemoroid sorununuz varsa, bunu hekiminizle ilk görüşmenizde belirtmenizde fayda var.

Kramplar
İlk trimesterde, sanki regl sancısı gibi karın bölgesinde belli belirsiz kramplar yaşayabilirsiniz. Bu çok sık görülen bir belirtidir ve endişelenmenizi gerektiren bir durum değildir. Bunun nedeni olarak rahmin sürekli büyüyor ve genişliyor olması gösterilir.
Eğer sancılarla beraber vajinal kanama da varsa, mutlaka doktorunuzla iletişime geçin. Kanama olmadan sadece kramplar giriyorsa çoğu zaman endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Ne var ki, kanamayla beraber kramp geçiren ka­dınlarda bazen bu durum bir düşüğün habercisi olabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.