Buraya Reklam Verebilirsiniz

Lavanta Çiçeği Faydaları

LAVANTA ÇİÇEĞİ – LAVANDALU ANGUSTİFOLİA

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Mikrop öldürücü, terletici, astım, bronşit, akciğer rahatsızlıklarında kullanılır. Baş dönmesinde, öksürükte, asabi gerginlik, aşırı heyecan ve deprasyon halinde, sindirim zorluğuna bağlı mide, bağırsak gazları ve şişkinliklerini giderir.

Safra akımını sağlar, safrayı söktürür, sindirim sistemiyle ile ilgili spazmlarda faydalıdır. Kusmayı önler.
Böbrekleri temizler, sinirleri gevşetip rahatlatır, uyku verir, uyuşukluğu giderir.

Mide yorgunluğunu alır, idrar artına ve uyarıcıdır.

Dolaşımı uyarıcı ve sinir sistemini güçlendirici özelliklere sahiptir. Romatizmayı tedavi eder.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 8-10 gr lavanta çiçeği konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.

Aynı maksatlarla lavanta uçucu yağı günde 3-4 damla bir şekerle yenilir.

Lavanta çiçeği toz haline getirilir, günde 3 defa 1-2 gr içilir.

Sinüzitte, lavanta, mercan köşk, haşlanır günde 3-4 çay bardağı içilir.

Taze lavanta bitkisi kendisinin 4 misli şekerle ezilir, bir müddet bekletilir, kapalı bir kapta buzdolabında muhafaza edilir. Sinir hastalıklarında, beyin fonksiyon bozukluklarında, bayılma temayülü olan hastalarda, ayrıca mide üşütmesine, bağırsak bozukluğuna ve nezleye karşı kullanılır.

Cinsi güçsüzlükte; lavanta, adaçayı, civanperçemi, 1'er çay kaşığı, 4 çay kaşığı nane, 1 bardak kaynar suya, konulur, 10 dk bekletilir, yarısı sabah, yarısı akşam içilir.

Astım ve bronşitte; sığır kuyruğu, hatmi çiçeği, kekik, ebegümeci, sinir otu, civanperçemi, ayrık kökü, ısırgan otu, maydonoz, kedi nanesi, lavanta çiçeği, kedi otu kökü, nane, deve tabanı yaprağı ve çiçeği, adaçayı, raziyane, kafuru otu, melek otu kökü, nergiz çiçeği, saparna kökü, süsen kökü; bu otlardan eşit miktarda alınır, karıştırılır, bu karışımdan 2 su bardağı dolusu 6 litre suda 5 litre su kalıncaya kadar kaynatılır, süzülüp bir kaba doldurulur. Dolapta muhafaza edilir, günde iki defa sabah aç karna gece yatarken birer su bardağı içilir. Pekmezle tatlandırılabilir (denenmiştir.). Kesin faydalıdır.

Haricen Kullanılışı: Lavanta yağı (migren) de ve mafsal ağrılarında kullanılır.

Romatizma sebebiyle deforme olmuş — sertleşmiş hasta uzuvlara ceviz yağı, saf zeytinyağı, kekik-yağı veya lavanta esansı ile aynı nisbette karıştırılarak masaj yapılırsa faydalı olur.

Lavanta çiçeği haşlaması ergenlikte, saç hastalıklarında ve yaralarda faydalıdır.

Egzama, sedef, sivilceler için 1 bardak alkole 100 gr çiçek konur. 1 hafta bekletilir, süzülür, bununla kompres yapılır. Vücudu kuvvetlendirmek için küvete sıcak su doldurulur, içerisine 4-5 avuç çiçek konur, 20 dk kadar küvette yatılır. Lavanta, 1000 gr su içerisine 5 a-vuç lavanta çiçeği konur, 48 saat bekletilir, bezle süzülür, şişeye doldurulur. Bu mayi ile felçte ve yüz felcinde felçli uzuvlara masaj yapılır. 3-4 hafta devam edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.