Buraya Reklam Verebilirsiniz

Anne Sütü

Anne Sütü
Yeni doğan bebek için en ideal besin, anne sütüdür. Çocuğun anne sütü ile beslenmesinin sayısız yararları vardır. Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlayan annenin önceleri az miktarda gelen sütü, bebeğin emme uyarısı ile kısa zamanda artacaktır. Bebeğinizi emzirirken utanmayın ve sıkılmayın. Kendinizi rahat bırakarak sadece bebeğinizle bütünleşerek emzirin. Bebeğinizin en mutlu olacağı yer anne kucağıdır. Şüphesiz, yavrusunu bağrına basıp emzirmek de anne için büyük mutluluk ve gurur verici bir olaydır.


  • Yeni doğan bebek için en ideal besin anne sütüdür.
  • Anne sütü en doğal ve en taze besindir.
  • Anne sütü her zaman temizdir ve mikropsuzdur.
  • Aıme sütü yeni doğan bebeği hastalıklara karşı korur.
  • Doğumdan sonra ilk yarım saat içinde emzirmeye başlanmalıdır.
  • Anne sütü daima hazırdır, ekonomiktir.
  • Anne sütü bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.
  • Doğumdan sonra ilk birkaç gün içinde gelen koyu ağız sütü bebeğe mutlaka verilmelidir.
Emzirirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Anne emzirmeyi bilse de bazı uyarılarda bulunmak yerinde olur.

  • İlk birkaç gün anne sütü gelmiyor diye hemen mama biberonunu bebeğe vermeyiniz.
  • Bebeği her ağladıkça emziriniz.
  • Sık sık emzirme, arzuyla emzirme, meme bezlerini uyararak süt yapımını arttırır.
  • Bebek emzirirken dik tutulmalıdır. Yatar durumda emzirme, bebeğin genzine süt kaçırır ve fazla gaz yutmasına neden olur.
  • Emzirmede sadece meme başını değil, meme başı çevresindeki koyu renkli bölgeyi de çocuğun ağzına alması sağlanmalı ve çocuğun annesi memeyi alttan desteklemelidir.
  • Emzirme işleminden sonra bebeğin gazını çıkartınız.
  • ilk 6 aylık dönemde anne sütü yeterli olduğu yani bebek yeterli kilo aldığı sürece bebeğe hiçbir ek mama vermeyiniz.
Ne Sıklıkla Emzirilir?
Bebek her ağladığında emzirilmelidir. Emzirme süresi bebekten bebeğe, 4 dakika ile 30 dakika arasında değişebilir.
Bebekler genellikle memedeki sütün yarısını ilk 2 dakikada boşaltırlar. Kısa süre emip memeyi bırakan bebek zorlanmaz. Küçük bebekler emerken yorulur. Bu bebekler sık sık emzirilmelidir.

Anne Sütü Kaç Aya Kadar Verilmelidir ve Yeterliliği Nasıl Anlaşılır?
Anne sütü altıncı ayda doğum ağırlığının 2 katı olmuş bebeğe artık yetmez. Ayrıca çok uzun süre yalnız anne sütüyle beslenen bebek memeye bağlanır, kaşıkla yemek istemez, değişik besinlerin tadına ve kıvamına alışması zor olur. Anne sütü tek başına altı aydan sonra bebeğe yetmez, bebek diğer besinleri de almak istemeyince büyüme ve gelişmesi yavaşlar, hatta zamanla büyüme durur. Bebek hastalanabilir. Anne sütünün yeterliliği en kolay yoldan, bebeğin ağırlık artışı ile anlaşılır. Ayrıca, tok çocuk rahat uyur, hastalanmadıkça huzursuz değildir.
Bebeğin ağırlık artış hızı azalıyorsa, annenin sütü yetersiz demektir. Çünkü, ağırlık artışındaki değişme kısa sürede bebeğin beslenme durumunu gösterir. Bebeğin boyu beslenmesindeki kısa süreli değişikliklerden fazla etkilenmez. Ancak uzun süren yetersiz beslenme halinde boy uzaması yavaşlar.
Emzikli Anne Nelere Dikkat Etmelidir?
Her anne bebeğini emzirmek ister. Emzirmemenin, sütün az olmasının çeşitli nedenleri vardır.
Bunlar kısaca meme başı çökmesi, çatlaması, ağrılı ve şiş göğüsler gibi fiziksel engeller olabilir. Bunlar annenin süt vermesini güçleştirir.

  1. Düz ve içe çökük meme başları Doğumdan sonra meme başlarının uzayabilme yeteneği arttığından, sabırla bebeğin memeyi alması için gayret edilebilir. Bebek yalnız meme ucunu emmediği için, memenin çevresindeki koyu bölgeyi de ağzına alabilirse başarı ile emzirme devam edebilir.
  2. Uzun meme başı Yine anne ve bebeğin gayreti ile üstünden gelinebilir bir sorundur. Önemli olan bebeğin rahat şekilde meme başını yakalayıp emebilmesidir.
  3. Dolu ve tıkanmış memeler Meme, iyi boşaltılmazsa şişer, deri kızarır ve sertleşir. Bu durumda bebeği daha sık emzirerek veya elle sağarak memedeki sütü boşaltınız. Tıkanmış memeler acı verir, şişer, süt akamaz.
  4. Meme İltihabı Memeye doğru bakım yapılmazsa, mikroplar meme başından (özellikle çatlak meme başından) içeri girer ve apse yapar. Ağrılı, kızarık ve şiş meme annenin de ateşini yükseltir. Bu durumda doktora gitmekte yarar vardır.
    Bazı ilaçlar emzirmeye engel değildir. Doktor hangi ilaç alındığında emzirilmeyeceğini söyler. Apseli memeye basıldığında, iltihap gelirse emzirme durdurulmalı meme boşaltılmalı iyileşince tekrar emzirilmeye başlanmalıdır.
  5. Meme başı çatlakları Emzirmeden sonra anne sade ve temiz su ile meme başını temizlemelidir. Meme başında çatlak olmaması için her emzirmeden sonra meme başına 1-2 damla anne sütü sürün.
  6. Diğer nedenler Bazı annelerde, sütünün az olduğu korkusu vardır. Doğumdan sonraki ilk 2-3 gün annenin sütünün az gibi görülmesi normaldir. Bebek emdikçe süt daha çok gelir. Doğumdan sonra 1-2 gün süt gelmese bile mamaya geçilmemeli, bebek emzirilmelidir. Sık sık meme emzirince bebek memeye tutulunca 3-4 gün içinde süt gelecektir 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.