Buraya Reklam Verebilirsiniz

Kadın Üreme Organları


Dış üreme organı (vulva) vajeni kuşatır. Büyük dudaklar, üretkenliğin olduğu yıllarda çok miktarda yağlı doku içeren, dudak biçiminde iki katlı deridir. Venüs dağı olarak bilinen ve pubis kıllarıyla kaplı leğen kemiği üzerindeki yağ yastığının üzerinde birleşirler. Vajen girişini denetleyen küçük dudaklardır. Bu has­sas, daha az yağlı deri katları, kadın yaşlan­dıkça daha da belirginleşir ve yağ dokusu azalır. Vajen açıklığının çevresindeki bezler mukus salgılayarak vajeni nemli tutar ve penisin kolay girebilmesi için kayganlaştırır.

Klitoris (penisin dişideki karşılığı) küçük çıkıntılı bir yapıdır ve meme başı gibi dikleşen dokudan oluşur. Temasa karşı oldukça du­yarlıdır ve kadın cinsel yönden uyarıldığında kanla dolarak şişer. Kadının en doğurgan olduğu dönem genellikle 20'li yaşların sonudur. Döllenmenin gerçekleşmesi için rahim boynundan yukarı giden spermin, yumurtalıktan salıverilen yumurtayla 24 saat içinde yeterli teması kur­ması gerekir. Sağlıklı bir kadının ayda yüzde 25 gebe kalma olasılığı vardır. Çoğu kadın bir yıl süren denemeden sonra doğal olarak gebe kalır. Gebe kalmazlarsa, doktorları tarafından bir kısırlık uzmanma yönlendirilebilirler.

Kadının yaşam döngüleri
Ergenlik öncesinden (12 yaş civarı) meno­poz dönemine (yakla­şık, 50 yaşma) kadar dişi cinsiyet hormon­ları üreme sistemi üze­rinde etkili olur. Hor­monların düzey ve etkinliğindeki değişiklik­ler ana yaşam olayları­na göre değişiklik gös­terir. Ortalama olarak, çoğu kadın için aylık döngü, hamilelik dışın­da 8 yıl sürer.

KADIN BEDENİ
Üreme sistemi içeriden korunur. Döllenecek yumurtaları depolayan ve serbest bırakan iki yumurtalık, Fallop tüp­lerinin sonunda yer alır. Tüpler, rahim boy­nunu (serviks) vajene bağlayan rahme bağ­lanır. Semen (sperm ta­şıyıcı) vajenin içinden geçerek rahme doğru gider. Sperm Fallop tüpünde bir yumurtay­la karşılaşırsa ve emb­riyo rahim yerine bura­da oluşursa, buna dış (ektopik) gebelik denir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.