Buraya Reklam Verebilirsiniz

Portakal Faydaları

PORTAKAL
Portakalın vatanı Çin’dir. Bugün iklimi elverişli bütün ül­kelerde yetiştirilmektedir. Portakalın birkaç cinsi vardır.

İÇİNDE BULUNAN MADDELER:
Su, asidler. sellüloz ve nişastalı maddeler. 100 gram por­takal suyunda 100 mgr. C vitamini bulunur. Bundan başka B1, B2, ve P vitaminleri vardır.
Minerallerden: kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, sodyum, demir, bakır, tutya, manganez ve brom bulunur.
VASIFLARI :
Kış mevsiminin en 1yi meyvelerinden biridir. Besleyici, iştah açıcı, sinir ve kaslara kuvvet verir ateşli hastalıklarda bol miktarda yenilir ve suyu içilir. Vücuda serinlik verir, hazmı kolaylaştırır, damarları korur, kanamayı durdurur ve kanı su­landırır, idrar söktürür, yumuşaklık verir.
NERELERDE KULLANILIR :
Çocuklada ve yaşlılarda; kansızlıkta, ateşli hastalıklarda, ruhi ve bedeni zayıflıkta, hazımsızlıkta, grip ve salgın hasta­lıklardan korunmak için, zehirlenmelerde, diş eti iltihaplarında, egzama ve cilt hastalıklarında kullanılır. Portakal, şeker hastaları tarafından yenebilir, çünkü 100,gram soyulmuş por­takal 10 gram ekmeğe eşittir.
NERELERDE KULLANILIR:
Portakal suyu taze olarak içilmelidir; zira çabucak bozu­lur. Günde yemeklerden evvel 3-4 bardak içmelidir. Süt ço­cuklarına da hergün 3 kahve kaşığı içirilmelidir. Portakal su­yu grip salgınlarında hastalıktan korunmak için çok faydalı­dır.
Portakal reçeli ve marmelatları karaciğer, bağırsak ve mi­de hastalıklarında çok faydalıdır.
Portakal kabuğu : Gripten sonra suda kaynatılarak içilir­se vücuda kuvvet verir. Kurutulmuş portakal kabuklarından bir miktar, bir çay fincanı kaynar suyun içine atılır ve süzül­dükten sonra içilirse iştahı açar.
Taze portakal kabuğu yarım saat suda kaynatılır, bu su atılır ve yeniden 20 dakika hafif şekerli suda kaynatılır. Ka­buklar bir tabak içinde soğumaya terkedilir. Ertesi sabah bu kabuklar yenilecek olursa hem mekanik, olarak ve hem de saf­rayı çoğaltmak suretiyle kabızlığı önler.
PORTAKAL
Kullanılan Kısımları.: Meyve, yaprak, çiçek, meyve kabuğu Portakalda bol miktarda mineral maddeler (kalsiyum, potasyum, bakır, manganez, çinko, magnezyum, fosfor, demir) vitaminler (A, B, Bl, B2, B6, C, D vitamini) ve şeker vardır 1 adet portakalda 100 gr sütteki kalsiyuma muadil kalsiyum vardır.
Ayrıca sitrikasidi, oksalikasidi, niklosilamid asidi, kükürt ve klor ihtiva eder.
Damar sertliği ve felci önler, karaciğerin faaliyetini düzenler, safra ifrazatını artırır, susuzluğu giderir, şeker hastalığında faydalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.