Buraya Reklam Verebilirsiniz

Lahananın Faydaları Ve Kullanımı



Lahananın Faydaları Ve Kullanımı

LAHANA

Vatanı Avrupa olan Lahana 4000 yıldan beri insanlar tarafından sebze olarak kullanılmaktadır. Lahana bizde çok yenilen ve çok sevilen bir sebze türüdür. Pek çok çeşidi varsa da en çok beğenileni Beyaz lahanadır. En ziyade kışın yenen sebzeler arasındadır ve göbekli lahana pek makbul sayılır. Lahana amprik olarak tıpta binlerce yıldır kullanılmaktadır.

Size lahana ile tedavi edilmiş birkaç hastanın hikâyesini anlatayım: Köylü bir arabacı köyün yolunda arabasından düş­müş ve tekerleklerden biri bacağının üstünden geçmiş, yara­sının önemli olmasından dolayı doktorlar bacağının kesilmesi­ne karar vermişler.

Fakat ameliyattan bir gün evvel hastanın annesine bu yaranın üzerine lahana yaprağı konulmasını tav­siye etmişler. Lahana yaprağı yara üzerinde 17 saat kaldıktan sonra hasta ertesi gün sabaha kadar uyumuş ve uyandıktan sonra büyük bir ferahlık duymuş, bacağın şişkinliği gitmiş ve bacak oynamağa başladığı gibi yarası da normal rengini de almış. Nihayet hasta sekiz gün sonra işine dönmüş.

İkinci hasta bir saatçi bir yıldır iki elinde ağrılı bir egzama hastalığından şikâyetçicir. Bu hastalık saatçinin işine de engelliyordu. Hastanın egzaması iltihaplı, yaygın ve tırnakları nerede ise düşecekti.. Bu hastanın ellerine iki günde bir ol­mak üzere yapılan lahana yaprağı pansumanları ile ağrılar geç­tiği gibi her pansumanda lahana yaprakları üzerine bol mik­tarda cerahatli su çıkıyordu. Bu tedavi ile hasta 3 ayda iyileş­ti.

Üçüncü hasta 75 yaşında sağ bacağının aşağı kısmında bir kangren vardı. Bu kangrenin rengi siyahımtıraktı. Yine bu vak’ada da lahana yaprakları tatbik edildi, kangrenin üzerine bundan sonra da gangrenin rengi normale döndü.

50 yaşında bir kadın mide ve karaciğerinden hasta idi, ne­deni bilinmiyordu. Hasta kendi haline terk edilmişti. İşte bu hastaya devamlı olarak karaciğer ve midesi üzerine lahana yaprakları tatbik edildi. Hasta bir taraftan da idrar söktürücü ot suları içiyordu. Hastanın 3 ay içinde hiçbir şikâyeti kalmadan iyileşti.Yine bir kadının göğsünde şüpheli bir yara vardı. Bg has­tanın göğsü üzerine her gün. yapılan lahana yaprağı tatbik­lerinden altı ay sonra iyileşti.

LAHANANIN DIŞTAN KULLANILIŞI :

Lahana yaprağı tatbikat! şu hastalıklarda yapılır; Yara ve berelerde, eziklerde, kapanmayan yaralarda, bacakta bulunan varis yaralarında, kangrenlerde, egzamalarda, kan çıbanların­da, damar hastalıkları ve basur yaralarında, her çeşit abseler-de, sinir, romatizma, bel, siyatik ve yüz ağrılarında, böbrek ağrılarında, yarıda ve bütün baş ağrılarında mide, bağırsak, akciğer ve karaciğer hastalıklarında nezle, bronşit, zatülcemp, ur ve hayvan ısırıklarında kullanılır.

LAHANANIN İÇTEN KULLANILIŞI :

Lahana salata olarak dolması yenir ve sıkılarak suyu İçi­lir. Lahana suyu mide ülserlerine çok iyi gelir. Ülserliler bu sudan 3 hafta içmeleri gerekir. Sirozlu hastalar günde 400 gram lahananın yarısını çiğ yansıda pişmiş olarak yerlerse hem idrar çoğalır ve hem de hastaların genel durumlarında bir düzelme görülür. Lahana Skorpit hastalığının mükemmel bir ilâcıdır.
Lahanayı antibiyotikler sırasına koymak mümkündür. Çünkü lahana içinde mikropları öldüren bir madde vardır. La­hana kanda şekeri düşürür ve bu hassasından dolayı şeker hastaları yiyebilir.

Lahana usaresi içinde yeşil nişasta, bitkisel albümin, pas kükürt, protider, lipidler, minerallerden fosfor, kalsyüm, demir, C, B1, B2, PP, ve A vitaminleri bulunur. Lahananın gü­neş gören yerlerinde raşitizmaya iyi gelen D2 vitamini mevcut­tur.

Lahana usaresi ülserli kolitlerde kullanılır ve çok iyi ge­lir. Zira içinde kükürt, potas U vitamini ve kanamaları durdu­ran K vitamini ihtiva eden bir müsileaj vardır. Lahana pişiril­diğinde U vitamini yokolur. Bu vitamin bağırsak zarının koruyucusudur. Bu nedenle lahananın suyunu içmeli veya taze olarak salatasını yemelidir. Lahana pişirildiğinde ahengi bozu­lur ve hazmı güç bir besin olur.

Lahanada kükürt, arsenik, kalsyum, fosfor, bakır, iyod bol miktarda mevcut olduğundan iştah açar ve vücudu mine­rallerden zenginleştirir. Lahana vitaminlerden zengin olduğu için skorpit hastalığını önler. A vitamininden zengin olduğu için vücudumuzun örgülerini besler, içindeki B1 vitamini sa­yesinde sinir sisteminde denge sağlar. İçindeki B2 vitamini hücre teneffüsü kolaylaşır. Terkibinde bulunan kükürt dezen­fektandır, egzama ve sebore için çok iyidir ve cildi korur. Klo­rofili hemoglobin tevlit eder ve kansızlığa karşı iyi gelir. Fakat lahana pişirildiğinde bütün bu maddeler kaybolur. Pişme­miş lahana gebe kadınlara, kansızlara, zayıflara, bağırsak pa­razitlerine ve romatizmalılara iyi gelir. Lahana suyunun lezze­ti pek hoş değildir, fakat buna havuç suyu ve birkaç damla da limon suyu eklenmelidir.

KULLANILDIĞI HASTALIKLAR:

Abseler ve kan çıbanları: pişmemiş lahana yaprakları yı­kanır ve iki üç kat katlanarak abse üzerine tatbik edilir 3-4 saat veya bütün gece abse üzerinde bırakılır. Eğer tahammül edilmeyen bir sıcaklık duyulursa pansumanı taze yapraklarla yenilemek lâzımdır. Böylece yaradan cerahat fcayboluncaya kadar pansumanlara devam şarttır.
Dıştan yapılan tatbikat ile beraber içiten usaresini içmelidir.

Alkolism : Çiğ lahana yenilebileceği gibi usaresini de içmelidir.
Anjinler: Her türlü bademcik ve boğaz iltihaplarında dış­tan tatbik edilir ve lahana usaresi ile de gargara yapılır.
Kansızlıkta: Günde 1-2 bardak usaresi içilir.

Ses kısıklığı olan boğaz iltihaplarında: Lahana usaresi balla karıştırılır gargara yapılır ve içten yenir. Şarkıcılar ses kısıklığını önlemek için bir yumurta sarısını tuzsuz lahana su­yu içinde iyice ezerek içerler..
Damar İltihapları: 3 – 4 tabaka lahana yaprağı bacak üze­rine tatbik edilir, bütün gece orada bırakılırsa ağrı derhal ha­fifler ve şifa bulmasa dahi büyük fayda sağlar.

Astım ve bronşitler: Lahana yaprakları 3-4 kat göğüs, boğaz ve akciğerlerin aşağı kısımlarına ve nerede ağrı varsa oraya tatbik edilir bir gece orada bıraktıktan sonra ağrı de­vam ediyorsa pansuman yenilenir. Bununla beraber 60 gram lahana yarım litre suda kaynatılır ve bunun içine 70 kram bal konur ve yenir. Yahut günde 1-2 bardak usaresi içilir.

Yanıklar: Mümkün olduğu kadar erken olmak üzere ezil­miş olan lahana yaprakları tatbik edilirse hayret verici bir so­nuç alınır.
Böbrek sancıları : Lahana yaprakları ağrıyan bölge üze­rine tatbik edilir.
Bağırsak sancıları: Lahana yaprakları 3-4 tabaka halin­de karın üzerine vurulur. Ve bir sargı iie sarılarak bütün ge­ce bırakılır. Lahana usaresinden günde 1-3 bardak içilirse sancılar durur. Eşit miktarda havuç suyu ile karıştırılır ve içi lirse sonuç daha iyi olur.
Beyne kan hücumu ve güneş vurması : Hekim bulunma­yan yerlerde 2-3 tabaka lahana ense bölgesine vurulursa ve bu tatbikat 3-4 saatte bir değiştirilirse netice parlak olur.

Kabızlık : Pişmiş lahananın ilk suyu günde 2 – 4 bardak içilir.
Depresyonlarda: Günde 2 bardak lahana suyu içmek çok faydalıdır.
Şeker hastalığı : Diğer bitkisel ilaçlarla birlikte günde 1.-2 bardak lahana suyu da içilir.
İshal ve dizanteriler: Lahana yaprakları bir veya iki taba­ka olmak üzere gündüzleri, 3-4 tabaka geceleri çok sıkmamak şartıyla tatbik edilir. Uzunca bir süre kaynatılmış olan suyun­dan da içilir.

Kas ve romatizma ağrıları: Lahana yaprakları 3-4 kat ağ­rıyan yerlere tatbik edilir ve bir yün parçası ile sarılır ve gün­de üç dört kez tekrarlanır. Yahut beyaz şarap içinde pişirilmiş olan yapraklardan yakı yapılır ve ağrıyan yerlere tatbik edilir. Lahana usaresi günde 1-2 bardak içilir.
Egzamalar: Yapraklar kısa süreli (1 saat) tatbik edilir. Eğer egzama kuru ise yapraklar zeytin yağı ile yağlanır. Lahana kanı temizler ve örgülere canlılık verir. Fakat lahana her türlü egzamaya iyi gelmez. Egzamalı aynı zamanda lahana usaresi içerse faydalıdır.
Soğuk vurmalarında : Lahana yaprağı tatbik edilir.

Burkulmada: Üç dört kat lahana yaprağı konur, pamuk konulduktan sonra sarılır. Bu pansuman sabah akşam değiş­tirilir.
Genel yorgunluk: İyi bir besin almakla beraber günde bir veya iki bardak lahana usaresinden içilir.
Karaciğer: Lahana yaprakları karaciğer şişkinliklerirre iyi gelir, karaciğer ağrılarını keser. Lahana aynı zamanda saf­ra kesesi hastalıklarında ve karaciğer yetersizliğinde de kul­lanılır.

Gündüzleri iki veya üç kat, geceleri ise üç veya dört lahana yaprağı tatbik edilir ve her saatte bir değiştirilir. Ge­celeri ise bütün gece kalır.

Soğuk vuruklarında: Zeytin yağına batırılmış lahana yap­rağı vurulur.
Grip salgınlarında: Günde bir veya iki bardak lahana su­yu içilir. Bu şekilde insanı gripten korur.
Basur: Lahana yaprağı tatbik edilir.

Bağırsak hastalıklarında: Lahana usaresi günde iki çor­ba kaşığı sabahları içilir.
Uykusuzluk: Yatarken üç veya dört kat olmak üzere la­hana yaprağı enseye bazen bacaklara konur ve sarılır.
Sarhoşlukta: Kaynatılmış lahana suyu, soğan çorbası kay­natılmış pırasa suyunu içmek çok faydalıdır.
Bel ağrısı: Üç dört kat lahana yaprağı tatbik edilir ve bü­tün gece bırakılır. Ağrı kesilinceye kadar bu pansumana de­vam edilir. Geçmediği takdirde bir hekime başvurarak nede­nini aramalı ve özel tedavilere başvurmalıdır.

Rahim iltihabı: Lahana yaprakları karnın aşağı kısmına vurulur, ağrıyı kestiği gibi oradan iltihabın gitmesine de fay­da sağlar. Sancılı aybaşı gören kız ve kadınlara da bu usul tavsiye edilir.
Sinir ağrıları ve siyatik: Ağrılı bacak üzerine lahana yap
rakları tatbik edilir, yavaş yavaş ağrının gittiği görülür. Bu halde lahana yaprağını ısıtmamalı, üç katlı lahana yaprakları­nı üç saat veya bütün bir gece ağrılı yerde bırakmalıdır.

Ödemlerde, işeme zorluğunda, günde iki bardak lahana suyu içilir ve şiş yerlere lahana yaprağı tatbik edilir.
Zatülcemp : Üç dört kat lahana yaprağı hasta yere konur ve günde iki bardak suyundan içilir.
Raşitik çocuklara: Günde 1 -2 bardak lahana suyu içirilir. Bunlardan başka böbrek ağrıları böbrek iltihapları, baş ağ­rıları, yarım başağrısı, sinüzit’den ileri gelen başağrılarında la­hana yaprakları, alın, ense ve karaciğer üzerine konur.
Mesane iltihapları: İşeme zorluğu ve mesane spazmla­rında üç katlı lahana yapraklarını karnın aşağı kısmına bütün gece tatbik etmelidir.

Göz kızarıklığı ve göz yaşlı kimselere birkaç damla taze sıkılmış lahana usaresi damlatılırsa kolay ve etkili bir olâç olur.
Zona: Lahana yaprakları ağrılı kısıım üzerine vurulur ve üç dört kez değiştirilirse ağrılar yine hafifler.
Görüyorsunuz lahana sebzesi her derde deva bir ilâç gi­bi çok çeşitli hastalıklarda kullanılıyor ve hakikaten etkisi gö­rülüyor. Hiç olmazsa doktor gelinceye kadar bu şifalı sebze­den faydalanalım..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.