Buraya Reklam Verebilirsiniz

Kuşburnu ,Kuşburnu Marmelatı



Kuşburnu Faydaları

KUŞBURNU – ROSACANİNA

Diğer İsimleri : İt Burnu, Köpek Gülü, Yaban Gülü Bitkiler dünyasında C vitamini açısından şampiyon olan kuşburnu meyvesi besin ve ilaç endüstrisinin önemli bir hammaddesidir.

Kuşburnu C vitamini bakımından limon ve domatesten 40 kat, elmadan ise 300 kat daha zengindir. 100 gr kuşburnunda 1 sandık portakala eş değerde C vitamini vardır. Ayrıca % 120 mg B vitamini % 7 mg kadar B , K ve P vitaminlerini ayrıca provitamin

A’yi da bol miktarda ihtiva etmektedir.

Kuşburnu potasyum, sodyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi elementlerin yanında yüksek miktarda şeker ve proteinde ihtiva etmektedir.

C vitamini vücutta bağ dokusunun sağlam ve sıkı olmasını sağlayarak soğuk algınlığı, nezle, grip ve diğer ateşli hastalıklara karşı direnci artırır. Kandaki kolestrol seviyesini düşürür A ve E vitaminleri ile birlikte antioksidan etki göstererek kanser riskini önler, ayrıca fenolik maddelerle birlikte damar cidarlarının sağlam olmasını temin eder. Kanamaların önlenmesine yardımca olur. Her yaştan insanın beslenmesinde oldukça önemli olan C vitamininin insan vücudunda birçok görevi vardır.

Kuşburnunda bol miktarda bulunan C vitamini kollegenin sentezinde gerekli olduğu gibi eksikliğinde skorbüt hastalığı ortaya çıkar. Bu hastalık kemik, diş ve diş etlerinin dayanıksızlığı ve çürümesi ile belirgin olup vücutta kollegen sentezinin yapılmadığı durumlarda ortaya çıkar. Ayrıca böbrek üstü bezi hormonlarının (adrenalin) sentezinde ve kandamarı cidarlarının sağlam olmasında rol oynar.

C vitamini eksikliği hallerinde vücut bu görevleri yapamaz ve vücutta sık sık kanamalar meydana gelir. İhtiva ettiği şeker organikasit, tanen ve A, B, C, vitaminlerinden dolayı kuvvet verici olarak da kullanılır. Kuşburnu meyvesi, pektin ihtiva eder. Pektinler hidrofilik özelliklerinden ve bakteri ostatik etkilerinden dolayı metabolik ve enfeksiyoz diyare tedavisinde kullanılır.

Diyare tedavisini takiben konstipasyon (bağırsak tembelliği, peklik-kabızlık) riski taşımaz. Pektin yalnız başına veya bitkisel poli holozitlerle beraber metabolik hastalıklarda, arterie skolorozda ve kardiyak enfarktrüste ve kan kollestrol seviyesini düşürmekte faydalıdır.

Potasyum vücut sıvılarının asit baz dengesinde ve metabolizmada önemli bir role sahiptir. Kalsiyum vücutta kemik ve diş yapısında bulunur. Günde 100 gr kuşburnu tüketildiğinde vücudun günlük kalsiyum, ihtiyacının yarısından fazlası, potasyum ihtiyacının ise bir kısmı karşılanmış olur.

Kuşburnunda hiçbir şekilde insan sağlığına zararlı arsenik, kadmiyum, kurşun ve cıva gibi metallerin bulunmayışı ona bebek gıdası olarak da rahat kullanma özelliğini kazandırmaktadır. Kuşburnu meyvesi hipokrat zamanında iltihaplara karşı, orta çağ ve daha sonraki dönemlerde kan tükürmelere, dişeti kanamalarına, böbrek, mesane, safra kesesi taşlarına, tenya (şerit)ya, yılancığa, yan ağrılarına ve ishale karşı kullanılmıştır.

Basurda, romatizmada, raşitizmde, skorbütte faydalıdır. Etkili bir kan temizleyici, idrar söktürücü, bağırsakları yumuşatıcı kurt düşürücüdür. Vücudun gelişmesini düzenler, ateşli hastalıklarda ve soğuk algınlığına karşı, stres giderici, sindirim sistemi enfilamasyonlarında, hazma yardım edici, mide yanmasında, mide ve duedonum ülserlerinde ve mide rahatsızlıklarının tedavisinde faydalıdır. Antiseptik, antienflamatuar ve hücre yenileyici etkisi, dolayısı ile de çok faydalı bir bitkidir.

Dahilen: Kanamalarda, böbrek taşlarını düşürmede, bağırsakları yumuşatıcı, kurt düşürücü, gripal enfeksiyonlarda vücudun mukavemetini artırmak için, sindirim sistemi enfilamasyonlarında ve ince bağırsak iltihabına bağlı ishallerde.

Fiziki ve zihni yorgunlukta, hastalık sonrası nekahat döneminde, kan şekerinin dengelenmesi gereken durumlarda, idrar söktürücü, sıkıştırıcı (büzücü) böbrek ve mesane rahatsızlıklarında ve temreğiye faydalıdır. Kuşburnu çayı soğuk içilmesi halinde vücut hararetinin düşmesini sağlar.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya,

10 gr ezilmiş kuşburnu konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.

Kuşburnu reçeli yapılır. Her gün 10 gr yenilirse ihtiyarlamayı geciktirir.

Kabızlık giderici olarak yatmadan evvel 1 bardak içilir veya toz haline getirilir, günde 3 defa 2-10 gr içilir.

Memeli basurda kuşburnu ağacının kökleri kaynatılıp suyu içilir ve kaynatılan kökün buharına oturulur.

Kuşburnu Marmelatı:

Kuşburnu marmelatı, mide ağrısı ve ekşimelerinde, mide yanmasmda, diş eti ağrısında, raşitizmde, kan temizleyici olarak, güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcıdır. Sindirim sistemi sarkmalarında, romatizma ağrılarında, cilt, mayasıl, basur hastalıklarında, iç sıkıntısında, vücudun genel güçsüzlük hallerinde özelikle nezlede, nezlenin en iyi ilacıdır, ince bağırsak iltihabına bağlı ishallerde, nekahat dönemlerinde, kan şekerinin dengelenmesi gereken durumlarda, sıkıştırıcı (büzücü) ve temreğide faydalıdır. Mide yanmasında kuşburnu marmelatmdan yemeklerden önce 1 çay bardağı ılık suya, 1 tatlı kaşığı karıştırılarak içilir.

Kuşburnu çiçek ve yaprakları çay olarak kullanılabilir ve kuşburnunun genç yaprakları da % 70 mg. C vitamini ihtiva ettiğinden ishal ve basur tedavisinde ıhlamur gibi hazırlanarak içilebilir. Kuşburnu çiçekleri kabız etkilidir, boğaz hastalıklarına karşı da dezenfeksiyon olarak kullanılır.

Meyvenin çekirdekleri yatıştırıcı olarak ve yüksek kollestrol ve tricilisirid miktarlarının düşürülmesinde faydalıdır.

Haricen Kullanılışı: Pektin hemostatik, antiseptik ve hücre yenileyici etkisinden dolayı küçük ve büyük çaplı yaraların tedavisinde özellikle yanıklarda kullanılır. Kuşburnu marmelatı yanık ve kanamalarda, egzama ve sedef yaralarına karşı şifa kaynağı olarak faydalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.