Buraya Reklam Verebilirsiniz

Havuç Faydaları

HAVUÇ
İnsanın yediği en kıymetli sebzelerden birisidir.
İÇİNDE BULUNAN MADDELER:
Havuç A vitamininden çok zengin olduğu gibi B ve C vitaminleri de vardır, içindeki şeker «Meyve şekeri»» dediğimiz Beyüloz’dur. Minerallerden demir, fosfor, potasyum, magnez­yum, arsenik, kükürt, bakır ve krom bulunur. Bütün bunlardan başka içinde (Carotirie) adı verilen bir esans bulunur.

FAYDALARI – YARARLARI NELERDİR :
Havuç, kuvvet verir, vücuttan kaybolan mineralleri yerine kor, kansızlığa karşı gelir, Hemoglobin ve eritrositleri çoğal­tır. Havuç bağırsağın dostudur Yani hem yumuşaklık verir ve hem de mide ve bağırsaklarda meydana gelen kokuşmayı gi­derir. Havuç safrayı sulandırır, göğüse yumuşaklık verir, id­rar söktürür, iştahı açar, serinlik verir, yel söktürür ve yarala­rı çabuk kapatır.
NERELERDE KULLANILIR:
Zayıflar, büyüme çağında olan çocuklar, raşitizmada, vü­cuttan mineral kaybedenler, bağırsak hastalıklarında, büyük ve çocuk ishallerinde, bağırsak kanamalarında, kabızlıkta, mi­de ve bağırsak kanamalarında Akciğer hastalıklarından: Ve­rem, müzmin bronşit ve astım hastalıklarında, romatizma, da­mar sertliği, karaciğer yetmezliğinde engtsarla birleştirilerek yenilir. Sarılıkta, ateşli hastalıkları önlemek, buruşukluğu ve yaşlılığı önler.
Dıştan kullanılışı:
Egzama, yaralar, yanalar, kan çibanı, soğuk vurması ve abseler ürerine havuç konur.
NASIL KULLANILIR :
Pişmiş havuç suyu günde 50-500 gram sabah akşam çocuklara çok iyi gelir. Havuç suyu sütle karıştırılarak içilirse balgam söktürür ve göğsü yumuşatır. Bir kilo havuç doğranır ve bir kilo suda yumuşayıncaya kadar kaynatılır ve yine kay­bolan suyun yerine yeniden sıcak su ilave edilir. Havuçlar ezi­lir ve bir miktar tuz ilâve edilerek çocuğa birkaç gün süre ile içirilir. İshalli çocuklara havuç çorbası yerine taze havuç su­yu da verilebilir.
Havuç yaprakları kaynatılır ve ezildikten sonra yaralar üze­rine yakı olarak konur. Yine kaynatılmış havuç yaprağın suyu ağız yaralarında gargara şeklinde kullanılır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.