Buraya Reklam Verebilirsiniz

Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti)

Rinoplasti (nazoplasti) burnun dış görünümünü değiştirmeye yönelik yapılan ameliyatlar bütünüdür. Tiprinoplasti adı verilen işlem burnun sadece yumuşak dokularına yönelik yapılan bir ameliyattır. Septoplasti ise burun boşluğunu ortadan ikiye ayıran, iki yanı burun mukozası kaplı kıkırdak ve kemik yapının düzeltilmesi ve burun tıkanıklığını açma işlemidir. septoplasti, rinoplasti esnasında çoğu zaman uygulanır. Estetik burun ameliyatı esnasında konka hipertrofisi adı verilen burun pasajını tıkayacak kadar bütümüş yumuşak dokular varsa. Aynı ameliyat esnasında bu dokular alınabilir, koterize edilebilir ya da radyonfrekans uygulaması ile ablasyon yapılabilir. rinoplasti estetik ameliyatların içinde en sık yapılan ameliyattır.

Burnun dış görünümünün solunum fonksiyonuna zarar vermeden, hatta bazen aynı seansta burun tıkanıklıklarına da müdahale edilerek düzeltilmesi işleminde burun boyutları küçültülebilir, büyütülebilir,eni azaltılıp arttırılabilir, uç ve sırtının şekli değiştirilebilir( örneğin varsa, burun kemerinin alınması) , burun delikleri daraltılabilir veya burun ile üst dudak arasındaki açı değiştirilebilir.

Eğer burnunuzdan memnun değilseniz ve bir ameliyatla size yakışacak yeni bir görünüm istiyorsanız siz de bir rinoplasti adayısınız demektir.Bu durumda öncelikle plastik cerraha danışarak sizin için yapılabilecekler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Rinoplasti, burun gelişimi tamamlandıktan sonra he yaşta uygulanabilir. Kızlarda 16-17 yaşlarında erkeklerde 17-18 yaşlarında burun gelişimi tamamlanır.Travmatik nazal deformitelerde olduğu gibi aşırı deforme burunlarda daha erken dönemde de ameliyat yapılabilir.

Ameliyatta yapılacaklara göre değişmekle birlikte estetik burun ameliyatları ortalama olarak 1 -3 saat kadar sürer.Ameliyat "lokal anestezi" ya da "genel anestezi" ile yapılabilir.Günümüzde estetik burun ameliyatlarında genel anestezi daha çok tercih edilen anestezi tipidir. Hasta ameliyattan sonra aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir.


Ameliyat sonrası ilaçlarla engellenen hafif bir ağrı olabilir. Göz kapaklarında oluşabilecek morluk ve şişlikleri azaltmak için göz kapakları üzerine belli aralıklarla soğuk kompres tavsiye edilir. Burun üstüne konan splint genellikle 7 gün sonunda, burun tamponları ameliyattan 1-2 gün sonra çıkarılır.Göz çevresindeki morarmalar ameliyatı takiben 3. günden itibaren azalmaya başlar,10 gün sonra belli belirsiz olur ve sıklıkla. haftanın sonunda tamamen kaybolur.Burundaki şişliklerin %70'i ilk ay sonunda kaybolur. Birinci ayın sonunda kabaca yeni şekil görülmeye başlar ancak burundaki şişlik yavaşça gerileyeceği ve yeni burun şeklinin ortalama olarak ameliyat sonrası 3 ayda ortaya çıkacağı unutulmamalıdır. Hatta 3 ile 6 ay arasında bile pozitif yönde minimal değişiklikler olur.

Estetik burun operasyonlarının çoğu burun içinden yapılan kesilerle gerçekleştirildiğinden görülür bir yara izi yoktur.Sadece geniş burun kanatlarına sahip hastalarda burun kanatlarını daralması( burun deliklerinin küçültülmesi) gerekirtiriyorsa her iki burun kanadı kıvrımından zor farkedilen bir kesi yapılarak daraltılır ve bu işlem sonrasında genellikle belli belirsiz bir izi gözleyebiliriz. Burun deformitesine göre açık teknik planlanan hastalarda kolimella olarak adlandırılan burun alt kısmında ufak bir kesi yapılır. Bu bölgedeki kesi sorun yaratmadan iyileşir.


Ameliyat sonrası aynı gün ayağa kalkılır. Ancak günlük işler dışında özellikle topla yapılan sporlardan (futbol, basketbol, tenis...) ilk 1.5-2 ay uzak durmak gerekir. Masabaşı iş yapan hastalar 3-4 gün içinde işlerine dönebilirler. Ancak gözkapaklarındaki morluk- şişlikler için kapatıcı makyaj yapabilirsiniz. Dört hafta boyunca mecbur olmadıkça gözlük kullanılmamalıdır. 1. haftadan itibaren Kontak lens kullanılmasında bir mahsur yoktur.

Her türlü estetik girişimde amaç hastanın kendisini, çevresini ve tabii ki cerrahı tatmin eden sonuca en kısa ve kolay şekilde ulaşmaktır. Ancak kemik, kıkırdak ve yumuşak dokular gibi varolan malzemelerden bir inşaat yapılacaktır. Eldeki bu malzemeler her zaman %100 garantili bir " İş " yapılmasına müsaade etmez. Bir film yıldızı ya da bir şarkıcının burnunun tıpkısı sizin yüzünüze kondurulamaz. Zaten bir kişinin yüzüne iyi giden bir burun başkasının yüzünde çirkin durabilir. Ameliyat öncesi yaptığımız planlama ile sizin yüz ölçülerinize ve eldeki malzemeye göre en mükemmel sonuç için azami çabayı sarfederiz.

Dünya çapında yapılan araştırmalarda rinoplasti sonrası yaklaşık %10 oranında hedeflenen sonuca ulaşılamadığı rapor edilmiştir. Bu taktirde "Revizyon" yapmak gerekir. Bu revizyonlar ilk ameliyat gibi değil, çoğu zaman ufak rötüşler niteliğindedir. Sonuçta amaç dikkat çeken yeni bir burun yaratmak yerine yüzün genel özelliklerine yakışan orantıda ustaca harmanlanmış bir burun yaratmaktır. Kişinin öncelikle yüzü sonra tüm vucudu ile "UYUMLU" bir burun oluşturmak esas amaçtır.

Referans:
Op. Dr. Gürler Akınbingöl
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.