Buraya Reklam Verebilirsiniz

Ergenlik Sivilceleri


Ergenlikle birlikte yağbezlerinin yağ salgılaması da artar. Bu arada ortaya günlük dilde “ergenlik sivilceleri”, tıp dilinde “akne” denilen sivilceler çıkar. Çoğunlukla 12-17 yaşları arasında beliren bu sivilcelerin bazı kimselerde 35 yaşına dek sürdüğü de olabilmektedir. Tam da genç erkeklik, genç kızlık çağında yüzün görünümünü bozduğu için çoğu genci huzursuz, hatta “hasta” eden bu sivilceler aslında doğal ve geçici bir şey olup yine dikkatli bir bakımla sakıncaları en aza indirilebilir.

Aslında ergenlik sevilceleri yakın za­manlara dek sanıldığının tersine, bir deri hastalığı değildir. Böbreküstü iç salgı bezinin hem erkeklerde hem de kadınlarda ürettiği bir tür erkeklik hormonunun fazla salgılanmasının sonucu olarak yağbezleri­nin salgısı da artar ve özellikle yüz derisinin aşırı yağlanmasına neden olur. “Propioni-bacterium acnes” adı verilen bir mikrop türü bu ortamda çok kolayca ürer ve yüz derisinde aşırı yağlanmanın yolaçtığı beyaz kabartılar bu mikroplar yüzünden kızarır ve daha da şişer.

Ergenlik döneminde vücudun olağan büyümesiyle oranlı olarak hormon salgısı­nın artması ve bunun bir dengeye kavuşuncaya değin aşırı miktarda olma­sından kaynaklanan sivilceler, normal olarak ergenliğin sona ermesiyle (17-18 yaşlarında) kendiliklerinden ortadan kal­karlar. Bu oluncaya değin sivilcelere katlanmak ama bunu bilinçli bir şekilde yapmak, yani yüzü temiz tutmak, sivilce­leri sıkıp koparmamak, çok fazla sivilce varsa yüzü yıkarken kükürtlü sabun kullanmak en iyi davranış biçimidir.

Ergenlikten sonra da bu sivilcelerin varlığını sürdürmeleri, ancak hormon düzeyinin bir dengeye kavuşmamasından ilerigelen bir olgudur. Nitekim bu hastala­ra -ergenlikten sonra da akne olması bir hastalık işaretidir çünkü- böbreküstü iç salgı bezlerinin ürettiği bir tür. erkeklik hormonu olan ve “Testosteron” denen hormcıdan verilerek böbreküstü bezleri­nin çalışması baskı altına alınınca, sivil­celerin de geçtiği görülmektedir.

Ergenlikten yetişkinliğe geçilmesiyle birlikte yüzün yanısıra göğüs, sırt gibi bölgelerde de yağbezleri gelişmeye ve yağ salgıları artmaya başlayabilir. Bunun sonucunda deri yağlı bir görünümüne bürünür. Ancak bu durum herkeste olan bir şey değildir. Kiminin cildi yağlıdır, kimininki kuru, bazılarınınki de karışıktır. Bu nedenle cilt bakımı da türlü türlüdür. Cildin türüne göre bir bakım uygulamak şarttır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.