Buraya Reklam Verebilirsiniz

Acı Bitki, Acı Biber Faydaları

Acı Bitki Özellikleri
Bu acı , ilk olarak Christoph Kolomb’un yol arkadaşı Dr. Chauta tarafından 1493 yılında tanımlanmıştır. Daha sonraları Portekizliler bu bitkinin Hindistan ve Afrika’ya yayılmasına ve orada yetiştirilmesine vesile olmuşlardır.
Acı Bitki, Acı Biber Faydaları Yararları
Latince adı olan capsicum muhtemelen Yunanca “doyumsuz yemek” anlamına gelen “kaptein” kelimesinden gelmiştir.
Bu bitkiyle ilgili olarak Fransızlardan gelen “Biberin yetiştiği yere git” cümlesinin hikâyesi şu şekildedir. Fransa, o yıllarda mahkûmları Fransız Guyanası’na sürgüne gönderirdi.
Suçluları taşıyan yük gemilerinin dönüşte Atlantik’i boş geçmemeleri için, liman şehri Şili’de gemiler, Şili biberleri ile yüklenir ve Avrupa’ya bu yükle geri dönerlerdi. Dolayısıyla pek çok Avrupalının ağzında, biberin yetiştiği yerle ilgili acı bir tat vardır.
Bu dayanıklı çalımsı bitkinin pek çok çeşidi vardır; öyle ki patates, domates, hatta tatula ile akrabadır diyebiliriz. Fundalık bu metre kadar uzayabilir, üstünde beyaz—sarı çiçekleri vardır.
1,5-3 cm büyüklüğündeki meyveleri koparıldıktan sonra güneş te kurutulur, sonrasında ezilerek toz hâline getirilir. Suni olarak yetiştirilen seralarda ömrü ancak bir yıldır, kışı geçirmez.
Bitkinin Kullanılan Bölümleri
> Kabuğu (tohumu alınmış biber)
Etkisi
> Acı biber kas ağrılarında, artritte, nevraljide, bel tutulmasımla ve soğuk şişkinliğinde (açık olmayan) kuvvetli bir lokal uyarı ve etkisiyle başarıyla uygulanır. Çünkü acı maddeler sinir uçlarını uyarır ve acı deriyle temas ettiğinde bir yanma ve sıcaklık hissi vnır
> Ayrıca biberin acı maddeleri bağırsak, idrar torbası ve iç organlarımızda da uyarıcı bir etki yapar.
> Acı biber yenildiğinde kalp ve kan dolaşımını da olumlu yönde etkiler.
> Aynı zamanda ter söktürücü ve antibakteriyal olduğundun, kırışıklık sistemini kuvvetlendirir, titreme nöbetinde ve nezle ba si angıcında faydası olur.
Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Acı biber ihtiva eden malzemeler uzun dönem kullanılmamalıdır aksi takdirde mide iltihabına, karaciğer ve deri iltihabına sebep olabilir ve böbreklere zarar verebilirler.
Acı biber, çok yüksek acı potansiyeli ile Kızılderili bahamı Lirinin en önemlilenndeıuliı. Güney Amerikalı Kızılderililer mutlakta, ııp alanında ve dinî kilitlerinde kullanırlar. Kabuğu; salamura salamlı ğa, ringa, balığına ve karışık turşuya çok baharatlı bir tat verir Biber olarak balık, et, çorba, sos ve midyelerde kullanılır. Kabusunun küçük küçük doğranarak sirke veya tuzlu suda pişirilmesiyle efsanevi tabasko sosu elde edilir.
Biberin eteral yağı deriyle temasında kaşıntı, gözle teması uda yanma yapabileceği için, plastik eldivenle çalışmakta ve ellen yüze ve göze sürmemekte fayda vardır. Ayrıca biberler soğuk suyla yıkanmalıdır. Aşağıda Asya mutfağından birkaç tane seçme yemek tarifi bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.