Buraya Reklam Verebilirsiniz

Şahtere Otu, Şalgam Tohumu


Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.


ŞAHTERE – FUMARİA OFFİCİNALİS

Diğer İsimleri: Tilki Kişnişi
Kullanılan Kısımları: Yapraklı ve çiçekli dalları
Kullanıldığı Yerler:

Şahtere Otu Faydaları Yararları Kullanılışı Özellikleri Tedavi Ettiği Hastalıklar
Şalgam Tohumu Faydaları Yararları Özellikleri Tedavi Ettiği Hastalıklar
Dahilen Kullanılışı: Ağrı kesici, idrar artırıcı, karaciğer hastalıklarında, sarılığa karşı, safrayı temizler (giderir) terletici, yatıştırıcı, zayıflatıcı, sıraca illetinde tedavi edici, tansiyonu düşürür, vücuttaki zehirleri dışarı atar, damar sertliğinde, atardamar iltihaplanmasında faydalıdır. Skorbüte karşı kullanılır.
Karaciğerin tıkanık damarlarını açar, insanın tabiatını yumuşatır, mide ağrılarında, sedefte, egzamada, filebitte faydalıdır. İştah açar, kanı temizler, bağırsakları yumuşak tutar, kaşıntıları giderir. Tuzlu balgamlı hastalıklarda (cilt hastalığı) faydalıdır, halsizliği giderir, güçlendiricidir.
Şahtere; yüz, el ve vücutta görülen kan bozukluğundan meydana gelen çıbanlarda faydalı olur.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Sedefte; şahtere, ısırgan otu, oğulotu, beraberce haşlanıp içilir. Polenle takviye edilirse daha etkili olur.
Şahtere sütle kaynatılıp içilirse kanı temizler. Sekencebin (sirke ile yapılmış bal şerbeti) ile haşlanmış şahtere suyu karıştırılıp içilirse metabolizmayı düzenler. Cilt hastalıkları ve alerjik hastalıkların tedavisinde ve kanı temizlemek için en az 45 gün devamlı kullanılmalıdır.
Ruhi ve bedeni güçsüzlükte; günde 3 bardak yemeklerden 2-3 saat sonra içilir. 1 hafta devam edilir, 3 hafta ara verilir, yine bir hafta devam edilir, böylece 3 aylık kür yapılır.
Safra kesesi rahatsızlığında; kullanıma bir hafta devam edilir.
Aşırı şişmanlıkta; günde 2-3 bardak devamlı içilir. Cildin rengini güzelleştirir; haşlanan suyundan günde2-3 bardak içilir.
Egzamada günde 2 bardak çok az şekerle içilir.
Damar sertliğinde; ayda 8 gün günde 3 bardak içilir.
Haricen Kullanılışı: Merhemi basur, uyuz, egzama ve diğer cilt hastalıklarında faydalıdır.
Cilt hastalıklarında, kurdeşende, haşlanan suyu ile cilde kompres yapılır. Dıştan kullanımlarda bir bardak suya, 15 gr konulur.

ŞALGAM TOHUMU – BRASSİCA RAPA

Kullanılan Kısımları: Tohumu
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Kanı temizler, vücudu dinçleştirir, göğsü yumuşatır, meniyi ve şehveti artırır, idrar yolları hastalıklarında ve idrar artırıcı olarak kullanılır. Bol idrar söktürür, şişmanlığı giderir. Romatizma ve nıkris (gut) te faydalıdır. Mafsal şişliklerini indirir, hastalıklara karşı vücudun mukavemetini artırır, şeker hastalarının susuzluğunu giderir, akciğer ve bronşları temizler.
Balgamı söktürür, kabızlık giderir, bağırsaklara yumuşaklık verir, bütün iltihaplarda bilhassa göğüs hastalıklarında bol bol şalgam yemelidir. Böbrek, kum ve taşlarının düşürülmesinde kullanılır. Böbreklerdeki ürat tipi taşların tekrar oluşmasını önler. Sık sık şalgam yemek gözün görme kabiliyetini artırır. Şalgam turşusu iştah ve arzuyu artırır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya; 5 gr şalgam tohumu toz halinde konulur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
1 bardak suya, 20 gr ince doğranmış şalgam konur, 10 dk kaynatılır, soğuyunca süzülür, günde 3-4 bardak yemeklerden bir iki saat sonra içilir.
Böbrek kum ve taşlarını düşürmek ve tekrar oluşmasını önlemek için bir bardak kaynar suya, 5 gr şalgam tohumu toz halinde ve 5 gr ıhlamur konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir. Bu su soğuk algınlığını da geçirir.
Şalgam:
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Şeker hastalarının susuzluğunu gidermek için yemeklerde yarım fincan şalgam suyu içilir. Öksürükte ve nefes açıcı olarak şalgam sıkılır, bir bardak şalgam suyuna bir kaşık bal konur, 5 dk hafif ateşte tutulur, günde 3 fincan sıcak olarak içilir. Çocuklara verilebilir. Şalgam antiseptik etkisinden dolayı sindirim ve solunum organlarını temizler, şalgam yaprakları, kana kuvvet, vücuda zindelik verir.
Şalgam çok fazla gaz yapıcıdır. Nane ve soğanla yenirse gaz yapmaz. Gazı önlemek için üzerine kimyon içilmelidir.
Haricen Kullanılışı: Şalgam suyu ile başını yıkayan kimsenin saçı sakalı ağarmaz.
Siyatikte kavrulmuş şalgam lapa halinde sıcak olarak sarılır. Gut‘ta, mafsal şişliklerinde ve romatizmada lapa haline getirilip kullanılır veya kaynatılıp lapa halinde kullanılır. Şalgam ipe dizilerek boyuna aşılırsa vücuttaki bütün şişlikleri indirir.
Şalgam, haşlanır. Krem veya lapa halinde cilt hastalıklarında, kan çıbanı, dolama, apse, ergenlik sivilcelerinde, egzamada ve deri çatlaklarında faydalıdır. Üşüyen ayaklar için 3 adet şalgam kabuğu 2 avuç ısırgan otu ile 1 kg suda 15 dk kaynatılır. Bu su ile haftada bir-iki kere banyo yapılır, (ihtiyarların ayak üşümelerine çok iyi gelir). Şalgam haşlanır, merhem haline getirilir donmuş uzuvlara sürülürse çok faydalı olur. Şalgam tohumları kolye gibi boğaza takılırsa baştaki kepeği giderir. (Denenmiştir)
Şifalı Bitkiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.