Buraya Reklam Verebilirsiniz

Eğrelti Otu Kökü, Erguvan Ağacı

ERGUVAN AĞACI – SALİX PURPUREA

Kullanılan Kısımları : Kökleri dal kabukları ve yaprakları

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Ateşi düşürür, ter ve idrar söktürür, hazım sistemini düzeltir yatıştırıcı, kuvvet verici, ishal kesici, romatizma ağrılarını giderici etkilere sahiptir.
Kullanılışı:1 bardak suya, 10-20 gr ufalanmış kök, kabuk veya yaprak konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
Kök, dal kabuğu veya yapraklar toz haline getirilir, günde 1-2 gr içilir.
Zehirli bileşikler taşımadığından emniyetle kullanılabilir. Söğüt ağacı familyasmdandır, söğüdün kullanıldığı yerlerde kullanılır.

EĞRELTİ (KARTAL EĞRELTİSİ) – PTERİDİUM AQUİLİNUM
Diğer İsimleri: Eğrelti Otu, İfderi, Çıban Otu
Kullanılan Kısımları : Tohumu, bitkinin gövdesi Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Mide ağrılarında ve hazımsızlıkta faydalıdır, kulunca ve diğer ağrılara iyi gelir.
Balgam söktürmek için 15 gr tohum toz haline getirip içilir.
Kara sevdayı tedavi eder bunun için 10 gr toz halinde içilir. Her gün 7 gr’mı salatalık suyu ile içilirse mali hülya ve cüzzam hastalıklarının sevdavi teşevvüşlerini giderir. 7 gün devam etmek lazımdır, dalağa yan etki yapabilir üstüne bir miktar sarı helile içilmelidir.

Bitki toz haline getirilir, bal şerbeti ile içilirse balgama ve safraya iyi gelir.

ERKEK EĞRELTİ KÖKÜ – DRİYOPTERİS FİLİX-MAS
Memeli basurda kaynatılır, sabahları soğuk olarak içilir, tenyaları (şerit) düşürmek için kullanılır.
Şeritleri düşürmek için alınacak miktar hassas bünyeli bazı kişilerde ciddi zehirlenmeler yapabilir. Solucanlar için etkili değildir, karaciğer ve kalp hastaları kesinlikle kullanmamalıdır, doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Kullanılışı: 15-50 gr bitki 1 kilo suda 15 dk kaynatılır, süzülür, bu su tekrar kaynatılıp yarıya indirilir elde edilen bu hülasa sabah aç karna 1 defada içilir, içtikten 1 saat sonra müshil içilir, yağlı müshiller içilmez (mesela hint yağı ve emsali gibi) 15-30 gr ingiliz tuzu (sodyum sülfat) 400 gr suda eritilip içilir.
Taze kökleri ezilir 12-15 gr mı bal ile karıştırılarak yenilebilir.
ZARARLARI: Baş ağrısı, bulantı, kusma, bağırsaklarda kramplar, ishal sarılık, dispne, albüminiri, daha ağır vakalarda refkles zayıflar, çift görme, sürekli körlük, yapabilir. Hamileler ve kansızlık hastaları kullanmamalıdır.

KRAL EĞRELTİSİ KÖKÜ – OSMUNDA REGALİS
İdrar söktürücü, ishal kesici ve kuvvet verici özelliklere sahiptir. 1 bardak kaynar suya, 2-4 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.