Buraya Reklam Verebilirsiniz

Eğir Kökü, Ebu Cehil Karpuzu

EBU CEHİL KARPUZU – CİTRULLUS COLOCYNTHİDİS

Diğer İsimleri : Acı Karpuz, Acı Elma, Hanzal, Şenhıyar
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Baş ağrısına, sara‘ya, yüz felcine, ağız felci (cin çarpıklığına), baş rahatsızlıklarında, müzmin öksürükte, müshil ve idrar artırıcı etkileri vardır, bilhassa afyonkeşlerde görülen kabızlığı gidermede çok etkilidir, siyatiğe, mafsal ağrılarına, böbrek ve mesane rahatsızlıklarına iyi gelir. Yılan sokmasına ve tümörlere karşı kullanılır.
Kullanılışı: 1 bardak suya, 3-5 gr kuru ebu- cehil karpuzu meyve kabuğu konulur 10 dk kaynatılır, günde 1-2 bardak içilir veya toz haline getirilir, hap yapılır günde birkaç defa 0.05-0.10 gr lık dozda alınır.
Bitki kökü kaynatılıp içilirse sirozda faydalıdır.
Bağırsak spazmı, basur, kolibasili olanlar kullanamaz. Çok tahriş edici olduğundan dikkatle kullanılmalıdır. Dahilen kullanılması tavsiye edilmez doz aşımı ölümle sonuçlanan zehirlenmeler yapar.

EĞİR KÖKÜ – ACORUS CALAMUS
Diğer İsimleri : Azak Eğeri, Hazambel, Kokulu Saz
Kullanılan Kısımları: Kök, sap
Toplama Zamanı : En elverişli zamanı ilk baharda
Kurutma Şekli: Gölgede
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Teskin edici, ter söktürücü, ateş düşürücü, kuvvet verici, iştah açıcı, sindirim organlarını İslah edici, hazımsızlıklarda, bağırsak köpüklenmesinde, mide ekşimesi, mide ve 12 parmak ülseri tedavisinde mide bağırsak gazlarını gidermede, sarılıkta, gut‘ta, prostat büyümesinde ve anti spazmotik olarak kullanılır.
Devamlı baş ağrılarında, damar tıkanıklığında, böbrek zafiyetinde, nefes darlığında, romatizmada, bademcik iltihabında, karaciğer rahatsızlıklarında faydalıdır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı ezilmiş kök konur soğuyunca süzülür, günde 3 defa 1 kaşık içilir veya kök toz haline getirilir, günde 2-3 defa 1 gr içilir.
1 bardak kaynar suya, 1 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Prostatta 50 gr eğir kökü ezilmiş 2 kilo suda yarıya ininceye kadar kaynatılır, soğuduktan sonra süzülür, 50 gr kereviz kökü doğranmış veya tohumu 2 kilo suda yarıya ininceye kadar kaynatılır, soğuduktan sonra süzülür. Ayrı ayrı kaynatılan bu sular birleştirilir dolapta muhafaza edilir, sabah aç karna, gece yatarken 1 er su bardağı balla tatlandırılıp veya tatlandırılmadan içilir. Tehlikesiz bir ilaçtır. Eğir kökü kaynatılır, suyu bal veya pekmezle tatlandırılıp içildiğinde böbrek ve mesanedeki kumları eritip çıkarır.
(Afrodizyak) cinsi güçsüzlüğü gidermek için eğir kökü ezilir suya ıslatılır 1 gece bekletilir, bu sudan günde 2 bardak içilir. Basurda; pırasanın beyaz kısmı veya tohumu kaynatılır, suyu ile 9-10 gr toz haline getirilmiş eğir kökü yemekler arası günde 3 defa içilir.
Eğir kökü sirke ile yapılmış bal şerbeti ile içilirse renge güzellik, tazelik verir.
Devamlı baş ağrılarında 10 gr eğir kökü 2 bardak suda kaynatılır, yemeklerden sonra 1 çay bardağı içilir.
Akciğer kanserinde kaynatılan eğir kökü suyu ile haşlanan civan perçemi suyu beraber içilir. Haricen: Eğir kökü toz haline getirilir, papatya tozuyla karıştırılıp merhem yapılır, basurların üzerine sürülürse zamanla yokeder.
Romatizma, gut ve bazı deri hastalıklarının tedavisinde eğir kökü kaynatılır, elde edilen su ile cilde kompres yapılır, ağrıyan yerler bu su ile ovulur veya ezilmiş kök bir müddet zeytinyağında bekletilir, elde edilen eğir yağı sürülmek sureti ile kullanılır.
Boğaz ağrılarında kaynatılan suyu ile gargara yapılır, diş ağrılarında ağızda çiğnenir. Eğir kökü ağızda çiğnenirse sigara içirtmez.
DİKKAT: Bazı bünyelerde basur memesinin meydana gelmesine sebeb olmaktadır.


YALANCI EĞİR KÖKÜ – İRİS PSEUDACORUS
Diğer İsimleri : Bataklık Süseni, Sarı Süsen
Kullanılan Kısımları : Sapları, kök ve tohumu

Dahilen Kullanılışı:
Sap ve kökleri idrar artırıcı ve kusturucu olarak kullanılır.
Tohumları ise gaz söktürücü, ishal kesici ve midevi olarak faydalıdır.
Tohumları kavrulduktan sonra toz haline getirilip kahve yerine kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.