Buraya Reklam Verebilirsiniz

Ebegümeci

EBEGÜMECİ – MALVA SYLVESTRİS
Kullanılan Kısımları : Sap, çiçek ve tohumu

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Koruyucu ve yumuşatıcı bir etkiye sahiptir, ülser, gastrit, mide, bağırsak ve mesane rahatsızlıklarında, mide ve bağırsaklarda sindirim sistemi tahrişleri ve iltihaplarında, solunum yolu iltihap ve tahrişlerinde, nezlede, akciğer ve bronş rahatsızlıklarında, nefes darlığında, öksürük ve ses kısıklığında, faranjit, laranjit, boğaz ve bademcik iltihabında, ağız, boğaz ve burun kuruluğunda, mide bulantısı ve kusmalarını önler, mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını temin eder, mide ağrılarını keser, ateş düşürücü, vücuda rahatlık verir, kulunç ağrılarında faydalıdır, uyku vericidir, rahim iltihabı, idrar yolları ve idrar torbası iltihabında faydalıdır, idrarı çoğaltır, idrar zorluğunu geçirir, şişmanlığı gidermede ve guatır tedavisinde faydalıdır, böbrek rahatsızlıklarında ve iltihaplanmalarında kullanılır.
Kireçlenmelerde, mafsal kireçlenmelerinde, diz kapağı kireçlenmelerinde çok faydalıdır, kırık tedavisi görmüş birisinin 1-2 yıldan evvel kullanması zararlıdır, ebegümeci yemeği yapılır bir müddet yenilir veya haşlanıp yenilir. Ayrıca tarifedeki şekilde kullanılır.
Akciğer Kanserinde – Kan kanserinde ebe gümeci tohumu 16 kilosu kaynatılır. İçerisine 500 gr ezilmiş tohum konulur. 1 saat kaynatılır. Sabah, öğle, akşam yemekten 1 saat evvel 1 bardak 1 çorba kaşığı şekerle tatlandırılıp içilir. Balla tatlandırılmaz ameliyat olunmamışsa 2 aylık tedavi kafidir.
Ameliyat olunmussa 4 ay devam edilmelidir. Sirozda Ebegümeci haşlanıp yenilir, yenilecek ebegümecinin suyu iyice alınır, günde 2-3 defa tekrarlanır, üzüm pekmezinden az sulu katıca şerbet yapılıp içilir. Yağsız pirinç lapası yenilir.
Yağsız, tuzsuz tavuk haşlaması veya yağsız kırmızı et yenilir tam 30 gün devam edilir.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2-6 gr ebegümeci konur, 10 dk bekletilir, günde birkaç bardak içilir.
Süt artırıcı olarak hamile kadınların bilhassa yeni doğum yapmış annelerin ebegümecini kullanmaları çok faydalı olur, soğuk suda bekletilen veya haşlanan ebegümeci suyu balla tatlandırılıp içilirse sütü bollaştırır.
Böbrek ağrılarında mesane, böbrek, safra taşı ve kumunda içilirse böbrek taşlarını yerinden oynatır. Maydanozla beraber haşlanıp içildiğinde vücuttaki iltihapları giderir.
Kabızlığı giderici, 50 gr ebegümeci, 50 gr keten tohumu, 20 gr sinameki 5 bardak suda 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
Veremde taze filizleri kaynatılır, bir müddet ılık ılık içmeye devam edilir.
Basurda 2 bardak suya, 15 gr ebegümeci konur, 2-3 dk kaynatılır, 5 dk bekletilir, sabah-akşam 1 bardak içilir.
Balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı olarak 4 bardak kaynar suya, 20'şer gr ebegümeci, sığır kuyruğu ve gelincik konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır 1 günde içilir.
Göğüs nezlesinde göğüs tutulmasında ebegümeci haşlanır günde 3-4 bardak içilir, ayrıca yemeğinide yapıp yemek faydalıdır. Ebegümeci menekşe ile beraber haşlanır suyundan günde 3-4 defa 1 fincan içilir. Ebegümeci haşlanır, balla tatlandırılıp içilirse mide bağırsak gazlarında çok faydalı olur.
Öksürük ve veremde ebegümeci kaynatılır, günde 1 bardak içilir, pişirilip yenilir, 2 bardak süte 1 tutam ebegümeci çiçeği konur 5-10 dk kaynatılır, süzülür, sütü içilir.
Tohumu: Ebegümeci tohumu 20-30 dk kaynatılır, şekerle tatlandırlıp içilirse vücudu, yanmış kavrulmuş, pis kanlı yaralardan kurtarır, bağırsaklarada yumuşaklık verir.
Haricen Kullanılışı: Haşlanan ebegümeci suyu ile lavman yapılırsa bağırsakların kolayca boşalmasını temin eder. Ağız mukozası rahatsızlaklarmda, boğaz ve bademcik iltihabında, laranjitte, ağız, boğaz, burun rahatsızlıklarında (burun kuruluğunda) buğusu teneffüs edilir gargara olarak kullanılır.
Ses kısıklığı ve gırtlak kanserinde soğuk suya ıslatılır 1 gece bekletilir, süzülür, hafif ısıtılır bununla gargara yapılır.
Kaşınan ve yanan yüz alerjilerinde cilde kompres yapmak sureti ile kullanılır. Göz yaşı kurumalarında, göz rahatsızlıklarında haşlanan suyu ile gözlere banyo yapılır veya soğuk suya 1 gece bekletilir, süzülür, suyu ile gözlere pansuman yapılır. Gargarası diş eti iltihaplarını giderir.
Burun kanamasını durdurur, burun tıkanıklığını giderir, boğaz ağrısında lapa halinde boğaza sarılır. Lapası yüzdeki lekeleri, ergenlik sivilcelerini, yüzde meydana gelen kaşıntıyı giderir. Mafsal kireçlenmelerinde lapa haline getirilip denemekte fayda vardır. Bacak şişliklerinde, kırık şişliklerinde taze ebegümeci ezilir şişliklerin üzerine sarılır. Kabızlıkta lapa halinde karna bağlanır.
Göğüs ağrılarında: ebegümeci ezilir ağrıyan yere sarılır. Kulak rahatsızlıklarında çiçek ve yaprakları kaynatılır, çıkan buharının kulağın içine gitmesi temin edilir. Taze ebegümeci yapraklarından yapılan merhem basur ve çıbanların tedavisinde kullanılır.
Taze yapraklar lapa haline getirilir, çıban ve yaraların ağrılarını kesmek için bir tülbent arasında cilt üzerine konulur. Arı sokmasında taze yapraklar ezilir sokulan yere konulur.
Sinüzitte ebegümeci maydonozla beraber kaynatılp buharı teneffüs edilir. Ebegümeci tohumu toz haline getirilir, enfiye gibi çekilir. Bağırsakları yumuşatmak için ve basur kaşıntılarında sütle kaynatılır, üzerine oturulur.
Makat kaşıntısında, basurda 1 tutam ebegümeci, 1 tutam menekşe, 1 tutam söğüt yaprağı, 1 tutam sığır kuyruğu kaynatılır, elde edilen su ile makata pansuman yapılır. Yılancıkta; 1 avuç ebegümeci çiçeği kaynatılır, suyuna bir bez batırılır, hastalıklı bölgeye konulur.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ebegümeci konur, 15 dk bekletilir, bu su ile gargara yapılır, cilt yıkanır, yüze kompres yapılır, burun kanama ve kuruluğunda buruna çekilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.