Buraya Reklam Verebilirsiniz

Tere, Su Teresi, Tere Tohumu


Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.

TERE, SU TERESİ – LEPİDİUM SATİVUM – NASTURTİUM OFFİCİNALE


Kullanılan Kısımları : Tohumu, yaprakları
Kullanıldığı Yerler:

Su Teresi Faydaları Yararları Özellikleri
Tere, Terenin Yararları Faydaları Kullanılışı Özellikleri
Dahilen Kullanılışı: Sinir zafiyetinde, ruhi çöküntüde, şeker hastalarının cinsi iktidarsızlığını giderir, safrayı çıkarır, kuvvet verici, vitamin eksikliğini gidericidir. Skorbütte faydalıdır, idrarı artırır, iştah açıcı, balgam söktürücüdür, gut‘ta, sarılıkta, bulaşıcı hastalıklardan korunmada ve kan temizleyici olarak kullanılır, cinsi gücü artırır, hazımsızlığı giderir, dalağın tıkanık yollarını açar, kumları döker, anne sütünü artırır, göğüs ağrısı ve öksürüğü yok eder, sinirleri yatıştırır, göze kuvvet verir, insülin etkilidir, vücudu ısıtır, bağırsakları yumuşatır, üşütmeden meydana gelen kanlı basurda faydalıdır, ağrı, sızı ve kuluncu dağıtır, şişliklerde ve kalp çarpıntısında faydalıdır, solucan ve şeriti düşürür, saç dökülmesini önler, sıcaktan meydana gelen şişlikleri giderir bütün organlardaki gevşemeye karşı faydalıdır, akciğer ve göğsü yumuşak, balgamdan temizler.
Adet kanını söktürür, soğuktan ve balgamdan meydana gelen baş ağrısında faydalıdır. Guatrı tedavi eder, siyatikte faydalıdır. Sigaranın zararlarını azaltır, hamile kalmayı önler, makat ağrısında faydalıdır, ödemde, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında tere tohumundan toz haline de her gün 3 gr içilirse bütün bu hastalıklarda şifalı olur. Tere yaprakları kurutulup çay gibide içilebilir.
Kullanılışı:
1 bardak kaynar suya, 7-8 gr taze bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir. Kurutulmuş bitki çay gibi içilir. Taze tere yaprakları sıkılır, suyundan günde 1 barak içilir, bu su aynı zamanda vücutta biriken toksinleri temizler. Tere tohumu toz halinde günde 3 gr şeker veya balla yenilir veya süt ile içilir.
Saç dökülmesinde taze bitki sıkılır, suyu ile baş yıkanır, tere tohumu kaynatılır, bu su ile başa mesaj yapılırsa saç dökülmesini önler.

TERE TOHUMU:

Alerjik kaşıntıda tere tohumu toz haline getirilir, yarım çay kaşığı içilir. Tere tohumu aynı zamanda zayıflatıcı olarak da kullanılır.
Tere tohumu kavrulur, toz haline getirilip su ile içilirse ishali keser.
16 gr tere tohumu toz haline getirilip içilirse tabiatı yumuşatır, şişlikleri çözer.
10 gr tere tohumu toz halinde 15 gr şekerle her gün yenilirse siyatiğe iyi gelir.
Tere tohumu su içerisinde ıslatılır, 1 gece bekletilir, bu su içilirse vücutta safra birikmesini önler ve fazla safranın dışarı atılmasını temin eder.
Guatırda; tere tohumu toz haline getirilir, 1 çorba kaşığı 1 fincan toz şekerle karıştırılır, günde 3 çorba kaşığı yenir. Balgam söktürmek ve göğsü temizlemek ve tık nefesliği gidermek için tere tohumu su ve balla kaynatılıp içilir.
Haricen Kullanılışı: Guatırda tere tohumu toz haline getirilir, bakla unu ile karıştırılır, hafif lapa haline getirilir, guatrın üzerine konur üzerine lahana yaprağı kapatılıp sarılır.
Tere tohumu toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilirse dimağı temizler, başta olan bir çok hastalığı giderir, burun kanamasını durdurur.
Tere tohumu toz halinde (natron) ile merhem yapılıp sürüldüğünde sıracayı geçirir. Tere tohumu toz haline getirilir, sirke ile karıştırılır, abraş ve alaca lekelerinin üzerine sürülürse faydalı olur.
Tere tohumu toz halinde balla macun yapılır. Dalak şişliğinde dıştan lapa gibi konulursa şişliğini giderir.
Tere tohumu toz halinde arpa kavutu ve sirke ile lapa haline getirilir, siyatikte ağrı olan yere sarı-lırsa faydalı olur.
Tere tohumu toz halinde lapa yapılır, çıbanlar üzerine konursa çıbanları olgunlaştırır, urların üzerine konulursa uru patlatır.


TERE TOHUMUNUN YAĞI: Antibiyotik olarak kullanılır.

TERE VE SU TERESİ: Yaprakları kurutulur, toz haline getirilip süt veya balla beraber yenilirse egzama ve emsali cilt hastalıklarında faydalı olur.

TAZE TERE YAPRAĞI: Tere yaprakları, sıkılır, bu su ile baş yıkanırsa başı kirden ve rutubetten korur.
Taze tere yapraklan ezilir siğillere ve ciltteki lekelere (behak) sürülürse iyi gelir.
ZARARLARI: Yalnız kullanıldığında mide ve mesaneye zararlıdır. Süt şeker veya balla alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.